Νόστιμα βιβλία

Αυτά τα Χριστούγεννα, χαρίστε στους αγαπημένους σας και στον εαυτό σας, βιβλία με σελίδες γεμάτες γεύσεις και αρώματα.
Από τη Νανά Δαρειώτη
Βιβλία-δώρα Χριστουγέννων
 

Το μαγειρείο των αισθήσεων


books xristougenna6590
Μυθιστόρημα γαστριμαργικόν
Δύο συγγραφείς, μία γυναίκα και ένας άντρας, γράφουν την ερωτική μυθιστορία που εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη με πρωταγωνιστή έναν νεαρό ζωγράφο με χόμπι τη μαγειρική (alter ego του συγγραφέα;). Ερωτικές σκηνές, πάθη, κουζίνες, γεύματα, υλικά και 60 συνταγές μπλέκονται στις σελίδες μιας διαδρομής που έχει για ακροάτρια την πρωταγωνίστρια του τελευταίου ερωτικού τανγκό, σε ένα ταξίδι από τα Λαδάδικα μέχρι τη Λέσβο.

Ντόρα Βαλκάνου & Παναγιώτης Κουκουβίτης, Το μαγειρείο των αισθήσεων, εκδ. Κέδρος, έτος έκδοσης: 2014, σελ. 296, τιμή: €14,40

The real greek yogurt book

books xristougenna5590
Ένα βιβλίο για το γιαούρτι
O συνάδελφος Ηλίας Φουντούλης έγραψε και επιμελήθηκε ένα βιβλίο αφιερωμένο στο ελληνικό γιαούρτι. Η ιστορία του, οι τόποι παραγωγής του, τα είδη και τα χαρακτηριστικά τους, η σχέση του με την υγεία μας, ακόμη και καλλυντικά ξεδιπλώνονται στις σελίδες του. Επιπλέον, δίνει και 35 γρήγορες και υγιεινές συνταγές, από ορεκτικά μέχρι κύρια πιάτα και γλυκά. Σύγχρονη, τρυφερή ματιά στη φωτογράφιση, ωραία αισθητική, λίγο «δύσκολα» τα περιεχόμενα στην εύρεση τίτλων συνταγών.

Ηλίας Φουντούλης, The Real Greek Yogurt Book, εκδ. Annieblana, έτος έκδοσης: 2014, σελ. 144, τιμή: €23

Καιροί τέσσερεις

books xristougenna4590

Τα φρούτα των εποχών
Λέει η Ρούλα μέσω της Χριστίνας Καράμπελα: «Το κυδώνι δεν είναι ακριβώς γλυκό, είναι είδος πρώτης ανάγκης, το έχεις πάντα στο σπίτι, μαζί με το σιμιγδάλι για χαλβά, το ψωμί, το λάδι, το γάλα, τις ελιές και τα μπαχάρια (...) Το χρώμα των κομματιών του κυδωνιού δείχνει τη νοοτροπία της νοικοκυράς, έλεγε η γιαγιά μου». Τέσσερις πρωταγωνιστές, τέσσερις εποχές, μια γριά αρχόντισσα στη μέση και οι ιστορίες ξετυλίγονται με ρυθμό που αλλάζει και που άλλοτε θυμίζει αστυνομικό, άλλοτε ιστορία μυστηρίου, άλλοτε πάλι γίνεται γήινο και θηλυκό. Ωραία αφήγηση, χορταστική ανάγνωση και η γεύση περιέργως παρούσα παντού.

Χριστίνα Καράμπελα, Καιροί τέσσερεις, εκδ. ΠΟΛΙΣ, έτος έκδοσης: 2014, σελ. 200, τιμή: €12

Τηγανητές γοργόνες

books xristougenna2590
Μικρές ιστορίες
Ιστορίες μικρές, 51 μετρημένες, με τίτλους όπως «Τηγανητές γοργόνες», «Γλυκό περγαμόντο», «Το λίπος των λέξεων», «Forgetmenot» τράβηξαν την προσοχή μου. Παιγνιώδες ύφος για σοβαρές ή όχι τόσο σοβαρές ιστορίες που ξετυλίγονται σε ελάχιστες λέξεις, σε ένα παιχνίδι με την πραγματικότητα συχνά τραβηγμένη στα όριά της. Αλλά άραγε ποια είναι η πραγματικότητα; Η γραφή αρσενική, το ίδιο και η γλώσσα, η οποία και προδίδει καλλιέργεια και γνώση της, περιέργως δεν δίνει απαντήσεις, επιθυμεί όμως να δημιουργεί ερωτήματα.

Παναγιώτης Ρίζος, Τηγανητές γοργόνες, εκδ. Παπαδόπουλος, έτος έκδοσης: 2014, σελ. 176, τιμή: €11,99

Οι θησαυροί της ελληνικής γαστρονομίας

books xristougenna1590
Το ταξίδι συνεχίζεται
Ο Γιώργος Πίττας είναι ταξιδευτής, μοναχικός συνήθως, της Ελλάδας. Έχει δώσει σε προηγούμενα βιβλία του τις καλύτερες καταγραφές για τα Ελληνικά Καφενεία, την Αθηναϊκή Ταβέρνα, τα Πανηγύρια στο Αιγαίο και την τρέλα του για τη συνεχή περιήγηση δεν μοιάζει να την καταλαγιάζει ο χρόνος. Σε αυτό το βιβλίο στόχος του είναι η καταγραφή της ελληνικής ιστορίας της γεύσης με παραγωγούς και προϊόντα, ιστορία, μνήμες, λογοτεχνικά αποσπάσματα, φωτογραφίες – συγκινητικές πολλές φορές. Με το βιβλίο του ξεκινά, νιώθω, ένας νέος κύκλος καταγραφών της ελληνικής γεύσης.

Γιώργος Πίττας, Οι θησαυροί της ελληνικής γαστρονομίας, εκδ. Κοιλάδα Λευκών, έτος έκδοσης: 2014, σελ. 352, τιμή: €40

Βανίλια Σοκολάτα

books xristougenna3590

O κορυφαίος έλληνας σεφ ζαχαροπλαστικής, ο Στέλιος Παρλιάρος, μετά το ταξίδι του στη Μαδαγασκάρη, άντλησε έμπνευση από όλες τις εμπειρίες ζωής που έζησε εκεί και αποφάσισε να τις μεταμορφώσει σε ένα λαχταριστό βιβλίο ζαχαροπλαστικής, γεμάτο από το άρωμα του μπαχαρικού του τόπου, τη βανίλια, αλλά και το αγαπημένο του υλικό, τη σοκολάτα.  Πέντε χρόνια μετά την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου, κυκλοφορεί ένα νέο, με τον πλέον κατάλληλο τίτλο, «Βανίλια Σοκολάτα». Εξήντα οκτώ γλυκές δημιουργίες δια χειρός και φαντασίας Παρλιάρου, πλαισιωμένες με φωτογραφίες από τη Μαδαγασκάρη, που τράβηξε ο ίδιος. Νιώθοντας την ανάγκη όπως είπε και ο ίδιος, να μοιραστεί, αυτή του την εμπειρία, δημιούργησε ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες και συνταγές με γεύση βανίλιας και σοκολάτας, ικανές για να μας μεταφέρουν, έστω και νοητά, σε αυτόν τον παραδεισένιο προορισμό.  (Κείμενο: Ιωάννα Ζέρβα)

Στέλιος Παρλιάρος, Βανίλια Σοκολάτα,  εκδ. Αττικές Εκδόσεις, έτος εκδ.2014, σελ. 192, τιμή: €33.

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 19 (Δεκέμβριος 2014-Ιανουάριος 2015)





ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ