Είναι αλήθεια ότι η γεύση του τυριού αλλάζει με τη διατροφή των ζώων;

Από τη Νανά Δαρειώτη
Είναι αλήθεια ότι η γεύση του τυριού αλλάζει με τη διατροφή των ζώων;
ΝΑΙ! Οι πρώτες επιστημονικές έρευνες στο θέμα έγιναν το 1990 για τη γραβιέρα του Comté και αποκάλυψαν μια σημαντική σχέση μεταξύ της γεύσης του τυριού και της γεωγραφικής θέσης όπου παράγεται. Αναλύσεις έδειξαν ότι τα τυριά που προέρχονται από μεγάλο υψόμετρο είναι διαφορετικά από αυτά της πεδιάδας. Πιο αναλυτικά, ακόμη και στο ίδιο υψόμετρο, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο τυρί από βοσκοτόπι με νότιο ή βόρειο προσανατολισμό. Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Διότι σε κάθε περίπτωση η βλάστηση είναι διαφορετική, επομένως διαφοροποιείται και η διατροφή των ζώων, άρα και το γάλα και στη συνέχεια το τυρί που παράγεται.

Πηγή: «Μοριακή γαστρονομία», του Hervé This, εκδόσεις Πατάκη

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος 9 (Δεκέμβριος 2013-Ιανουάριος 2014)









ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ