Λεξικό μπαχαρικών: Πιπέρι σετσουάν

Λεξικό μπαχαρικών: Πιπερι σετσουαν
Tο πιπέρι του Σετσουάν δίνει τη χαρακτηριστική καυτερή γεύση του στην κουζίνα της περιοχής της Κίνας απ’ όπου πήρε το όνομά του. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για πιπέρι, αφού είναι ο καρπός μιας μικρής κινέζικης φλαμουριάς, ενός φυλλοβόλου θάμνου δηλαδή, με ακανθώδη κλαδιά, λογχοειδή φύλλα και χρησιμοποιείται μόνο το περικάρπιο και όχι ο καρπός. Είναι ένα από τα συστατικά του κινέζικου μείγματος 5 spices  (5 μπαχαρικά)  και το πικάντικο, με έναν τρόπο καπνιστό άρωμά του συνοδεύεται από γεύση που προκαλεί ένα ευχάριστο μούδιασμα στο στόμα, προετοιμάζοντάς το για πιο έντονες καυτερές γεύσεις. Στην Ιαπωνία χρησιμοποιούνται και τα φύλλα του φυτού. Αρχικά έχεις μόνο την αίσθηση του καυτερού, στη συνέχεια όμως  το κάψιμο δίνει τη θέση του σε όλες τις γεύσεις και τα αρώματα του φαγητού, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Ταιριάζει με κανελογαρίφαλα, τζίντζερ, τσίλι, αστεροειδή γλυκάνισο.

Από τη Νανά Δαρειώτη





ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ