Avgolemono-140-z

Aβγολέμονο

ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

 

Από τη Ζωή Παπαφωτίου

Avgolemono-590-z

• Αβγά (κρόκοι, ασπράδια ή και τα δύο), χυμός λεμονιού και ζουμί από το φαγητό είναι τα βασικά υλικά. Οι ποσότητες εξαρτώνται από την εκάστοτε συνταγή. 

• Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αβγά και τον χυμό λεμονιού με σύρμα ή με δύο πιρούνια. 

• Για να ζεστάνουμε το μείγμα μας προσθέτουμε σταδιακά ζουμί (1½ -2 κουτάλες στο σύνολο) από το φαγητό μας, που έχουμε αποσύρει από τη φωτιά, συνεχίζοντας το χτύπημα. 

• Αν περιχύσουμε με το μείγμα σε φαγητό που βράζει, το πιο πιθανό είναι να σταθεροποιηθεί το αβγό και να κόψει.

• Περιχύνουμε το φαγητό με το μείγμα των αβγών και ανακινούμε κυκλικά το σκεύος. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη ζεστή εστία. 

• Η θερμοκρασία που διατηρούν η εστία και το σκεύος θα βοηθήσει το φαγητό να δέσει, ωστόσο είναι προτιμότερο να σερβίρουμε σχεδόν αμέσως (περίπου 5 λεπτά μετά το αβγόκομμα) ή να αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, και πάλι για να μην κόψει. 

 

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ