Σπιτικά σου

Από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου
Σπιτικά σου
Υλικά
Για 20-30 κομμάτια
250 ml νερό
5 γρ. αλάτι
80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε κυβάκια
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
4 αβγά




Εκτελεση: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αποσύρουμε και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και ζεσταίνουμε και πάλι σε μέτρια φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά. Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε το 1 αβγό, αφήνουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα και συνεχίζουμε με το επόμενο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ρίξουμε και τα 4 αβγά και να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα). Σε ένα ταψί του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα. Μεταφέρουμε τη ζύμη των σου σε σακούλα ζαχαροπλαστικής (με απλή μύτη) και κάνουμε ροζέτες (μικρές μπαλίτσες) στο ταψί φροντίζοντας να αφήσουμε αρκετό κενό ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν με το ψήσιμο. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά (περίπου 1 ώρα).


Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 9 (Δεκέμβριος 2013-Ιανουάριος 2014)






ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ