Ριζότο χωρις μυστικά

Από τη Ζωή Παπαφωτίου
Ριζότο χωρις μυστικά
Είναι αλήθεια ότι το να φτιάξετε ριζότο θέλει προσοχή. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ακολουθήσετε τις σωστές οδηγίες.

1.Σε φαρδύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε καλά το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.

2.Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά μέχρι να καλυφθούν οι κόκκοι από το λάδι και να γυαλίσουν. Σβήνετε με ½ φλ. λευκό κρασί. 

3.Ρίχνετε ½-1 φλ. ζεστό ζωμό και ανακτεύετε μέχρι να πάρει βράση.

4.Ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τον ζωμό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός (η διαδικασία διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά) και να μαλακώσει το ρύζι.

5.Αφού τυ ρύζι μελώσει και το μείγμα πάρει κρεμώδη υφή, ρίχνετε το τυρί, τα μυρωδικά (αν περιλαμβάνονται στη συνταγή) και λίγο βούτυρο ή λάδι.

6.Ανακατεύετε καλά για 2-3 λεπτά ώστε να χυλώσει το ριζότο και το σερβίρετε ζεστό.




TIPS: Ρύζι αρμπόριο, καρναρόλι, καρολίνα ή νυχάκι είναι τα κατάλληλα είδη ρυζιού για το ριζότο καθώς λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε άμυλο βοηθούν το φαγητό να χυλώσει. 
Το τυρί που θα προσθέσετε μπορεί να είναι ανάλαφρο (π.χ. κατίκι Δομοκού ή κάποιο άλλο κρεμώδες) ή κάποιο πιο βουτυράτο (π.χ. παρμεζάνα ή γραβιέρα), ανάλογα με τη συνταγή και τα υπόλοιπα υλικά. 
Οι ποσότητες των υλικών εξαρτώνται από την εκάστοτε συνταγή.


Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 8 (Νοέμβριος 2013)







ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ