Βασική ζύμη για πίτσα


Για 2 στρογγυλές πίτσες διαμέτρου 38 εκ. η καθεμία ή 2 ορθογώνιες (ταψιά του φούρνου), μετρίου πάχους
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 7΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 8 ώρες + 30΄

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Βασική ζύμη για πίτσαΥλικά
500 γρ. αλεύρι τύπου 00 (θα το βρείτε σε σουπερμάρκετ και παντοπωλεία, στο ράφι με τα μαλακά άλευρα)
3-4 γρ. νωπή μαγιά
½ κ.σ. αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
25 γρ. προζύμι (προαιρετικά)
300 ml νερό



Εκτέλεση

Βήμα 1


Βασική ζύμη για πίτσα
Σε μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το προζύμι (προαιρετικά) και ανακατεύουμε με τα δάχτυλα να διαλυθούν. Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικό κουτάλι.



Βήμα 2

Βασική ζύμη για πίτσα
Ρίχνουμε το αλεύρι και σταδιακά προσθέτουμε το νερό, σε θερμοκρασία δωματίου, ζυμώνοντας με τα χέρια. Δεν ρίχνουμε όλο το νερό από την αρχή, γιατί υπάρχουν διαφορές στα άλευρα.



Βήμα 3

Βασική ζύμη για πίτσα
Συνεχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτοντας νερό, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.



Βήμα 4

Βασική ζύμη για πίτσα
Ζυμώνουμε τραβώντας, διπλώνοντας και ξανά από την αρχή σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας, για να μην κολλάει η ζύμη.



Βήμα 5

z5
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Τη χωρίζουμε στη μέση και πλάθουμε 2 μπάλες. Τις τοποθετούμε σε ένα φαρδύ και βαθύ σκεύος (ιδανικά ξύλινο).



Βήμα 6

Βασική ζύμη για πίτσα
Τις σκεπάζουμε με μια βρεγμένη βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 8 ώρες, να φουσκώσουν.




TIPS: Εναλλακτικά, ζυμώστε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για ακριβώς 20 λεπτά.
Πατήστε τη ζύμη όσο πιο ελαφρά μπορείτε ώστε να μη χάσει τον αέρα από το εσωτερικό της και να ψηθεί σωστά (να φουσκώσει όπως πρέπει και να γίνει τραγανή).
Για ευκολία, φτιάξτε περισσότερη ζύμη, ανοίξτε την και ψήστε τη (χωρίς υλικά) για 3-4 λεπτά στους 230°C, στις αντιστάσεις. Αφήστε τα μισοψημένα ζυμάρια να κρυώσουν και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη. Βγάλτε τα όποια στιγμή θέλετε, απλώστε τα υλικά της αρεσκείας σας και ψήστε για 3-4 λεπτά.




Άνοιγμα ζύμης (με τον πλάστη)

Βήμα 1

Βασική ζύμη για πίτσα
Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τη ζύμη με έναν μέτριο σε πάχος πλάστη.



Βήμα 2

Βασική ζύμη για πίτσα
Γυρνάμε γύρω γύρω τη ζύμη, για να ανοίξει κυκλικά, με τον πλάστη μας.




Άνοιγμα ζύμης (με το χέρι)

Βήμα 1

Βασική ζύμη για πίτσα
Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα κάθε μπάλα ζύμης.



Βήμα 2

Βασική ζύμη για πίτσα
Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψί και πιέζουμε με τα δάχτυλα ελαφρά να φτάσει μέχρι τα άκρα.

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 8 (Νοέμβριος 2013)








ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ