Σαλάτα με σταμναγκάθι, κυδώνια, βρεχτοκούκια & μυζήθρα

ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄     
ΒΡΑΣΙΜΟ: 3΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 10-12 ώρες     
ΚΟΣΤΟΣ: € 1,20 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΣΗΦΗΣ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Σαλάτα με σταμναγκάθι, κυδώνια, βρεχτοκούκια & μυζήθρα
Υλικά
100 γρ. βρεχτοκούκια
250 γρ. σταμναγκάθι
1-1½ κ.σ. σουσάμι
1 κ.γ. αγριοκύμινο ή κύμινο (σπόροι ή τριμμένο)
χυμός από ½ λεμόνι
2 κυδώνια
1 κριθαρένιο παξιμάδι, χοντροσπασμένο
1 ρόδι, καθαρισμένο
αλάτι & πιπέρι
100 ml ξίδι (κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί)
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
150 γρ. μυζήθρα, χοντροτριμμένη

*Βρεχτοκούκια: Ξερά κουκιά που χρειάζονται μούλιασμα πριν από τη χρήση.




Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα βρεχτοκούκια να μουλιάσουν για 10-12 ώρες. Σουρώνουμε και τα καθαρίζουμε αφαιρώντας τις φλούδες και την άσπρη φύτρα από το εσωτερικό τους. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε το μισό σταμναγκάθι και το ζεματίζουμε για 3 λεπτά. Σουρώνουμε, μεταφέρουμε το σταμναγκάθι σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και πάγο για 2-3 λεπτά (για να διατηρήσει ζωντανό το χρώμα του) και σουρώνουμε. Σε ένα τηγανάκι ρίχνουμε το σουσάμι και το αγριοκύμινο και καβουρντίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μπόλικο κρύο νερό και τον χυμό λεμονιού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τα κυδώνια (από τις φλούδες, τα κουκούτσια και τις ίνες), τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια (σπιρτόξυλα) και τα ρίχνουμε στο μπολ με το νερό και τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε το σταμναγκάθι, τα κυδώνια (σουρωμένα), τα βρεχτοκούκια, το παξιμάδι, το σουσάμι, το αγριοκύμινο, το ρόδι, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι και το λάδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά, ρίχνουμε από πάνω τη μυζήθρα και σερβίρουμε.




TIP: Για οικονομία χρόνου μουλιάστε τα βρεχτοκούκια αποβραδίς.




ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ