ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ*


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:20΄
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 20΄
ΚΟΣΤΟΣ: € 3,70 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΝΑΝΑ ΔΑΡΕΙΩΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΤΟ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ
Υλικά
40 ml έ.π. ελαιόλαδο απαλό + 2 κ.σ. επιπλέον
2 φρέσκα κρεμμυδάκια • 1 σκελίδα σκόρδου
1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. σπόρους κόλιαντρου, κοπανισμένους στο γουδί
1 κ.γ. αγριοκύμινο (κάρβι), κοπανισμένο στο γουδί
1 πρέζα σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
1 πρέζα πιπέρι
2-3 λωρίδες από φλούδες λεμονιού
αλάτι
50 γρ. χαλούμι, χοντροτριμμένο
12 φρέσκες γαρίδες, μέτριες, καθαρισμένες (με την ουρά και το κεφάλι)
2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ
2 κ.σ. πετιμέζι • βασιλικός, ψιλοκομμένος, για το γαρνίρισμα




Εκτέλεση
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ψιλοκομμένα το τσίλι, το σκόρδο και το κρεμμύδι, με προσοχή μη μαυρίσουν. Προσθέτουμε το κόλιαντρο, το αγριοκύμινο, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι, σε χαμηλή φωτιά, και συνεχίζουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το πετιμέζι και τις λωρίδες λεμονιού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε και τα ντοματάκια και τα αφήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά. Κρατάμε τη σάλτσα στην άκρη. Σοτάρουμε τις γαρίδες σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, με αλατοπίπερο, για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά τους.
Σε ένα σαγανάκι βάζουμε τη σάλτσα, από πάνω τις γαρίδες, πασπαλίζουμε με το τριμμένο χαλούμι και γκρατινάρουμε στο γκριλ μέχρι το τυρί να πάρει χρώμα. Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο βασιλικό.




TIP: Κάρβι ή αγριοκύμινο θα βρείτε στα μπαχαράδικα. Έχει σπόρο μικρότερο από το κύμινο και αρώματα πιο ήπια.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Ένα ροζέ ξηρό κρασί, με λουλουδένια, εκφραστική μύτη, όπως το Φεγγίτες Ροζέ, της Οινογένεσις από τη Δράμα, για αυτό το πιάτο με την πολυσύνθετη προσωπικότητα, που αποτελεί πραγματική άσκηση ισορροπίας.




*Ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος είναι μάστορας στις ισορροπίες αρωμάτων και γεύσεων. Εδώ, το πικάντικο, το καυτερό, το γλυκό και το αλμυρό δίνουν ένα αποτέλεσμα απογειωτικό.

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ