ΣΟΥΠΙΕΣ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΚΟΚΚΑΡΙΑ


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ΩΡΑ
ΚΟΣΤΟΣ: € 4,10 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΣΟΥΠΙΕΣ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΚΟΚΚΑΡΙΑ
Υλικά
1 κιλό σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
120 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμύδια, κοκκάρια (στιφάδου)
4-5 κ.σ. ξίδι
1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
2-3 δαφνόφυλλα
2 κόκκοι μπαχάρι
1 κλωναράκι δεντρολίβανου, τα φύλλα ή 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο
1 ξυλάκι κανέλας ή ½ κ.γ. τριμμένη
αλάτι & πιπέρι
1 ποτήρι νερό




Εκτέλεση
Κόβουμε τις σουπιές σε μικρά κομμάτια (2-3 εκ.). Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ξίδι και το κρασί. Περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα, τη δάφνη, το μπαχάρι, το δεντρολίβανο, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και το νερό. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για 40-45 λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό.




TIP:Τα κρεμμύδια θα «γλυκάνουν» το φαγητό και θα βοηθήσουν να μελώσει η σάλτσα. Αλατίστε με μέτρο γιατί οι σουπιές είναι ήδη αλμυρές.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Τα μπαχαρικά, η ντομάτα και τα κρεμμύδια μάς δείχνουν τον δρόμο! Κόκκινο ξηρό κρασί από Ξινόμαυρο, όπως η Νάουσα ΠΟΠ από το Κτήμα Φουντή. A.N.A.











ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ