Banoffee


ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ (για 1 ταψάκι ή ταρτιέρα, διαμέτρου 20 εκ.)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα + 15΄     
ΑΝΑΜΟΝΗ: 30΄
ΚΟΣΤΟΣ: €1,20 η μερίδα
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΡΕΝΑ ΟΡΟΚΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

BANOFEE

Υλικά
Για τη βάση μπισκότου
230 γρ. μπισκότα τύπου digestive, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
100 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη, λιωμένα

Για τη γέμιση

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 πρέζα αλάτι
3-4 μέτριες μπανάνες, σε ροδέλες

Για την επικάλυψη

1 κούπα κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (περιεκτικότητα σε κακάο: 53%-55%), τριμμένη




Εκτέλεση
Βάση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπισκότα με το βούτυρο και στρώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στην ταρτιέρα.

Γέμιση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C-220°C (στον αέρα). Σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το 1/3 της στάθμης του. Σε ένα μικρότερο πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα, πασπαλίζουμε με το αλάτι και σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το πυρίμαχο σκεύος στο ταψί με το νερό και τα τοποθετούμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γάλα μέσα για 15 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε πολύ προσεκτικά, αδειάζουμε το καραμελωμένο γάλα στο μούλτι και χτυπάμε πολύ καλά. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στην ταρτιέρα (πάνω από τη βάση) και από πάνω στρώνουμε τις μπανάνες.


Επικάλυψη: Στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια για 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνουν σφιχτή σαντιγί. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από τις μπανάνες και πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.  




TIPS: Όσο ψήνεται το γάλα δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο ούτε αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Όταν ψηθεί το γάλα, είναι πιθανόν να δημιουργηθεί μια σκούρα κρούστα στην επιφάνειά του, η οποία όμως θα διαλυθεί στη συνέχεια με το χτύπημα στο μούλτι.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ