Του Καίσαρα, ελληνιστί

ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 16΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 5΄ - 10΄   
ΚΟΣΤΟΣ: €2 η μερίδα 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Του Καίσαρα, ελληνιστί
Υλικά
Για τη σαλάτα
3 φιλέτα κοτόπουλου (από στήθος ή μπούτι)
λίγο έ.π. ελαιόλαδο
1½ άισμπερκ, χοντροκομμένο
1½ μαρούλι, χοντροκομμένο
1½ κριθαροκουλούρα, χοντροσπασμένη
200 γρ. απάκι, σε κύβους
300 γρ. γραβιέρα, σε φλοίδες
αλάτι & πιπέρι

Για τη σάλτσα

375 ml έ.π. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδου
1 κ.σ. μαϊντανό
1½ κ.σ. γραβιέρα, τριμμένη
3 φιλετάκια αντσούγιας
1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
2 κ.γ. λευκό ξίδι μπαλσάμικο
2 κρόκοι, από βραστά αβγά




Εκτέλεση
Σάλτσα: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε ένα ταψί. Το ραντίζουμε με λίγο λάδι και το ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 8-9 λεπτά από κάθε πλευρά. Το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και το κόβουμε σε κύβους. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το άισμπεργκ, το μαρούλι, την κριθαροκουλούρα, αλάτι και το κοτόπουλο και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη σάλτσα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σερβίρουμε γαρνίροντας με το απάκι και τη γραβιέρα.




TIP: Το απάκι είναι παραδοσιακή κρητική συνταγή, σύμφωνα με την οποία το κρέας, αφού μαριναριστεί σε ξίδι και καρυκευτεί κατάλληλα, καπνίζεται με αρωματικά, κρητικά βότανα.





ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ