Κοτόπιτα ή μλήνα (Σέρρες)

ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 30΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 1,90 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Κοτόπιτα ή μλήνα (Σέρρες)
Υλικά
Για τη ζύμη
800 γρ. αλεύρι
για όλες τις χρήσεις
150 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι
αλάτι
περίπου 300 ml ζωμός κότας, σπιτικός ή από βιολογικό κύβο, χλιαρός

Για τη γέμιση
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κοτόπουλο βρασμένο, μόνο το ψαχνό, ψιλοκομμένο
1½ φλ. ρύζι καρολίνα
2 φλ. ζωμό κότας, σπιτικό ή από βιολογικό κύβο
½ κιλό φέτα, θρυμματισμένη
4 αβγά, χτυπημένα
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Ζύμη: Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με 4 κ.σ. λάδι και λίγο αλάτι τρίβοντάς τα με τα δάχτυλά μας, να γίνουν σαν ψιχουλάκια. Προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζωμό, και το ξίδι, εξακολουθώντας το δούλεμα με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια τη ζύμη μας και τη δουλεύουμε καλά μέχρι να γίνει σφιχτή, ελαστική και λεία. Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, ανοίγουμε 5 φύλλα τα οποία λαδώνουμε ελαφρά.

Γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και τον ζωμό και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο το μείγμα έχει ακόμη υγρά (δεν είναι στεγνό), ρίχνουμε τη φέτα και τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις).
Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε τα 3 φύλλα. Απλώνουμε τη γέμιση, από πάνω στρώνουμε τα άλλα 2 φύλλα και διπλώνουμε προς τα μέσα ό,τι περισσεύει. Αλείφουμε με λάδι την επιφάνεια, ραντίζουμε με μπόλικο νερό και βάζουμε στον φούρνο, στην κάτω σχάρα. Σε 15 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη.




TIP: Αν δεν τα πάτε καλά με τον πλάστη και τις ζύμες, αγοράστε έτοιμο χωριάτικο φύλλο για πίτες.






ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ