Κόκκινες φακές αρωματικές

ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄     
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 25΄ - 35΄    
ΚΟΣΤΟΣ: €0,70 η μερίδα 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Κόκκινες φακές αρωματικές
Υλικά
1½ φλ. κόκκινες φακές
4½ φλ. νερό
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 ρίζα τζίντζερ, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη ή 1 κ.σ. ξερό, τριμμένο
3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1½ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. κουρκουμά
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γ. μέτριο μπούκοβο
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
αλάτι
χυμός από 1 λεμόνι ή λάιμ
φρέσκο κόλιαντρο ή μαϊντανό




Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, το νερό, το κρεμμύδι, τον πελτέ και το τζίντζερ. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι οι φακές να μαλακώσουν, περίπου 25-35 λεπτά. Πιέζοντας στα τοιχώματα, με μια ξύλινη κουτάλα, λιώνουμε λίγες φακές στην κατσαρόλα. Με αυτόν τον τρόπο η σούπα θα αποκτήσει ωραία υφή, ενώ βοηθά και τις φακές να απελευθερώσουν μέρος του αμύλου τους.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν κάψει, προσθέτουμε το κύμινο, τον κουρκουμά, την πάπρικα, το μπούκοβο, το σκόρδο και το αλάτι και τα σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Μην τα αφήσετε περισσότερο, γιατί θα καούν και θα πικρίσουν.
Ρίχνουμε το λάδι με τα μπαχαρικά στις φακές και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού (ή λάιμ), δοκιμάζουμε το αλάτι και διορθώνουμε. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με φρέσκο κόλιαντρο (ή μαϊντανό), ψιλοκομμένο.




TIPS: Τα μπαχαρικά, όταν θερμαίνονται, βγάζουν πιο έντονα αρώματα, γι’ αυτό και τα περνάμε από το τηγάνι, με ή χωρίς λιπαρή ουσία.
Οι κόκκινες φακές βράζουν γρήγορα και θέλουν προσοχή για να μη λιώσουν.







ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ