Σουβλάκι με μικρά κεμπάπ οσπρίων & μαριναρισμένα λαχανικά

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄    
ΒΡΑΣΙΜΟ: 30΄ - 40΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 15΄    
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: 3΄-4΄      
ΨΗΣΙΜΟ: 8΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 3,20 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

souvlaki ospriwn590
Υλικά
Για τα κεμπάπ
300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
300 γρ. φακές
300 γρ. φάβα
80 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 αβγό
50 ml ζωμός λαχανικών, σπιτικός, ψυγείου ή από βιολογικό κύβο
αλάτι & πιπέρι
100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
1 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ κ.σ. ρίγανη
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Για τα λαχανικά

100 ml έ.π. ελαιόλαδο
30 ml ξίδι μπαλσάμικο
1 κ.σ. μέλι
αλάτι & πιπέρι
2 καρότα, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια (σπιρτόξυλα)
2 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια (σπιρτόξυλα)
2 φινόκιο, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια (σπιρτόξυλα)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδελίτσες
10 ντοματίνια, κομμένα στα 4
8 αραβικές πίτες




Εκτέλεση
Λαχανικά: Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι, το μέλι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ, τα περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 15 λεπτά.

Κεμπάπ: Βράζουμε ξεχωριστά τα μαυρομάτικα (30-40 λεπτά), τις φακές (20-30 λεπτά) και τη φάβα (25-30 λεπτά), μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε καλά. 

Σε ένα φαρδύ τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 2 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
Στο μούλτι ρίχνουμε τα όσπρια, το αβγό, το υπόλοιπο λάδι, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά. Μεταφέρουμε τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη φρυγανιά, τα μυρώνια, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, την πάπρικα και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μακρόστενα μπιφτέκια (κεμπάπ). Ζεσταίνουμε μια γκριλιέρα (ραβδωτό αντικολλητικό τηγάνι) σε δυνατή φωτιά και την αλείφουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε τα κεμπάπ για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C (στον αέρα), απλώνουμε τις πίτες πάνω σε ένα ταψί και τις ζεσταίνουμε στον φούρνο για 4-5 λεπτά.

Σύνθεση: Σε κάθε αραβική πίτα βάζουμε λίγα μαριναρισμένα λαχανικά και 3-4 κεμπάπ. Τυλίγουμε και σερβίρουμε.





ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Την επόμενη φορά, με όλα τα υλικά της συνταγής φτιάχνουμε μια σαλάτα που σερβίρουμε χλιαρή, χωρίς φυσικά να τα περάσουμε από το μπλέντερ. Τις πίτες τις κόβουμε σε τρίγωνα, τις ψήνουμε στο γκριλ να γίνουν τραγανές και τις σερβίρουμε με τη σαλάτα μας.




ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ