Ρεβίθια με ρέγκα στον φούρνο

ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
ΑΝΑΜΟΝΗ: 12 ώρες   
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄   
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ½ - 2 ώρες     
ΨΗΣΙΜΟ: 40΄
ΚΟΣΤΟΣ: €2 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ρεβίθια με ρέγκα στον φούρνο
Υλικά
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
500 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς
και στραγγισμένα
200 ml λευκό ξηρό κρασί
300 γρ. ντοματάκια κονκασέ (κονσέρβα)
1 κλωναράκι δεντρολίβανου
1 καπνιστή ρέγκα, φιλέτο
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Pίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, ανακατεύουμε για να πάει παντού το ελαιόλαδο, σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τη ρέγκα, και τόσο νερό ώστε να καλύπτει τα ρεβίθια. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό (καυτό).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Mεταφέρουμε τα ρεβίθια μαζί με τη σάλτσα τους σε ταψί, τοποθετούμε από πάνω τη ρέγκα, ανακατεύουμε και ψήνουμε για 40 λεπτά. Στα τελευταία 20 λεπτά, και όχι νωρίτερα, για να μη σφίξουν τα ρεβίθια, αλατοπιπερώνουμε το φαγητό.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Ένα ροζέ ξηρό κρασί, με ισχυρή και ζωηρή προσωπικότητα, όπως το Petite Fleur της οικογένειας Παρπαρούση, που μας δείχνει την άγνωστη αλλά ελκυστική πλευρά του Πατρινού Σιδερίτη!
Α.Ν.Α.




ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ