Φακές με λουκάνικα & μανιτάρια


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄  
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα    
ΚΟΣΤΟΣ: €1,80 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΝΑΝΑ ΔΑΡΕΙΩΤΗ 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ  

Φακές με λουκάνικα & μανιτάρια
Υλικά
1¼ φλ. ψιλές φακές, καθαρισμένες και πλυμένες
1 λίτρο (4 φλ.) κρύο νερό ή ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, τριμμένη
120 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στη μέση ή στα 4
120 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σε μπουκιές
3 κ.σ. ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο + 1-2 κ.σ. επιπλέον για γαρνιτούρα
χυμός από ½ λεμόνι
1 χοιρινό λουκάνικο, πικάντικο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι




Εκτέλεση
Βάζουμε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, σκεπάζουμε με το νερό (ή τον ζωμό) και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 30-35 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται από τον τύπο και τη φρεσκάδα της φακής. Στραγγίζουμε καλά.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές από το λάδι σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει λίγο, περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις φακές, τις 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθούν καλά οι φακές. Αφαιρούμε και πετάμε το σκόρδο. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειαστεί, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Στο μεταξύ, σε ένα ξεχωριστό τηγάνι, τηγανίζουμε το λουκάνικο, κομμένο σε 10-12 λεπτές ροδέλες, μέχρι να γίνουν τραγανές.
Μεταφέρουμε τις φακές σε πιατέλα, απλώνουμε επάνω τα λουκάνικα, πασπαλίζουμε με έξτρα μαϊντανό και σερβίρουμε.




TIP: Αντί για λουκάνικο, δοκιμάστε τραγανό μπέικον ή ακόμη και ψητή πανσέτα ψιλοκομμένη.





ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ