Σούπα πατάτας με γαριδούλες σοτέ

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄   
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 45΄    
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: 1΄ - 2΄

ΚΟΣΤΟΣ: €1,50 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Σούπα πατάτας με γαριδούλες σοτέ
Υλικά
Για τη σούπα
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 πράσο, το λευκό μέρος, σε λεπτές ροδέλες
50 γρ. μπέικον, σε κύβους (προαιρετικά)
10 κλωναράκια θυμαριού,
τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα ή 1 κ.σ. ξερό, τριμμένο
300 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, σε κύβους
350 ml ζωμός κοτόπουλου, σπιτικός, ψυγείου ή από βιολογικό κύβο
100 ml κρέμα γάλακτος αλάτι

Για τις γαριδες

15 τμχ. ψιλό γαριδάκι (συμιακό)
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4-5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο




Εκτέλεση
Σούπα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το μπέικον, αλατίζουμε και σοτάρουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό. Ρίχνουμε τις πατάτες και τον ζωμό, δυναμώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε δυνατή) και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε και πάλι (από δυνατή σε χαμηλή). Σκεπάζουμε και βράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε και πολτοποιούμε τη σούπα με μίξερ χειρός ή στο μούλτι. Περνάμε την πολτοποιημένη σούπα από ψιλή σήτα.

Γαριδες: Σε ένα πιάτο ρίχνουμε τα γαριδάκια και τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

Σερβίρουμε τη σούπα γαρνίροντας με τα γαριδάκια και το λάδι τους (που έχει πάρει ένα όμορφο ρόδινο χρώμα).




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Η πυκνή υφή αυτής της σούπας, που παντρεύει γήινες και θαλασσινές γεύσεις, μας οδηγεί προς ένα λευκό ξηρό κρασί, περασμένο από βαρέλι, με πλούσια και επίμονη παρουσία στο στόμα, όπως η Σαντορίνη ΠΟΠ Grande Reserve της Santo Wines. Α.Ν.Α.





ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ