Χταποδόσουπα με σέλινο & μαϊντανό

ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄    
ΒΡΑΣΙΜΟ: 6΄    
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 15΄-10΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 2,50 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Χταποδόσουπα με σέλινο & μαϊντανό
Υλικά
2 μικρά χταπόδια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
8 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
300 γρ. πατάτες, σε κυβάκια
2 μεγάλα καρότα, σε κύβους
250 γρ. σέλινο, ψιλοκομμένο
150 γρ. κριθαράκι, μέτριο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
800 γρ. ντοματάκια κονκασέ (κονσέρβα)
1½ λίτρο χλιαρό νερό
¼ κ.γ. κύμινο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι




Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε 500 ml νερό και το αφήνουμε να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ζεματίζουμε τα χταπόδια στο βραστό νερό για 5-6 λεπτά. Σουρώνουμε κρατώντας το νερό σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι τα χταπόδια σε μικρά κομμάτια. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τις πατάτες, τα καρότα και το σέλινο για 2-3 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε δυνατή) και προσθέτουμε το χταπόδι, το κριθαράκι και τον πελτέ. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε τα ντοματάκια, το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο του χταποδιού και το χλιαρό νερό. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια). Βράζουμε, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι (σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία). Προσθέτουμε το κύμινο, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.




ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Την επόμενη φορά, θα παραλείψουμε το κριθαράκι, τον πελτέ και τα ντοματάκια. Θα κάνουμε μια λευκή χταποδόσουπα και θα αυξήσουμε την ποσότητα στις πατάτες, βάζοντας 500 γρ. αντί για 300 γρ. που λέει η συνταγή.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ