Πετεινός με λαρδί & σιτάρι (Σαντορίνη)


ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄    
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 2 ώρες + 40΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 2,70 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Πετεινός με λαρδί & σιτάρι (Σαντορίνη)
Υλικά
1 μέτριος κόκορας (περίπου 2½ κιλά)
200 γρ. λαρδί, παστό χοιρομέρι ή παστή πανσέτα
3 λίτρα ζωμός λαχανικών, σπιτικός ή ψυγείου
300 γρ. σιτάρι, αποφλοιωμένο (για βράσιμο)
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι & πιπέρι
1 κ.γ. κορν φλάουρ
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο




Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα εντόσθια από τον κόκορα και τον βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ξεπλένουμε το λαρδί (χοιρομέρι ή πανσέτα) από το περιττό αλάτι, το κόβουμε στη μέση και το ρίχνουμε κι αυτό στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε ζωμό μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Κλείνουμε με το καπάκι και βράζουμε για περίπου 2 ώρες σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας. Αφαιρούμε τον κόκορα και το λαρδί. Μαδάμε το κρέας του από τα κόκαλα και κόβουμε το λαρδί σε κυβάκια (πλευρά: 1-1,5 εκ.). Σουρώνουμε τον ζωμό σε σουρωτήρι για να πετάξουμε τα υπολείμματα των κρεάτων (κόκαλα κ.ά.) που μπορεί να περιέχει. Ξαναρίχνουμε τον καθαρό ζωμό στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε και πάλι σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το σιτάρι και βράζουμε περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να φουσκώσει. Προσθέτουμε το κρέας του κόκορα, το λαρδί, τον χυμό λεμονιού, ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία (από μέτρια σε δυνατή) και βράζουμε για 5 λεπτά. Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1-2 κ.σ. κρύο νερό, ρίχνουμε το μείγμα στο φαγητό, ανακινούμε κυκλικά και αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει η σούπα. Σερβίρουμε αμέσως περιχύνοντας με λίγο ωμό λάδι.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Λευκό ξηρό κρασί, παλαιωμένο σε βαρέλι, όπως το Δώρα του Διονύσου Cava της Οινοποιίας Παρπαρούση, που αξιοποιεί ιδανικά τα χαρίσματα των ποικιλιών Ασύρτικο και Αθήρι.   Α.Ν.Α.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ