Σαλάτα με γίγαντες, χταπόδι & σπανάκι

ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
ΑΝΑΜΟΜΗ: 12 ώρες    
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 25΄   
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 2 ώρες + 20΄
ΚΟΣΤΟΣ: €4,90 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Σαλάτα με γίγαντες, χταπόδι & σπανάκι
Υλικά
300 γρ. γίγαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς σε νερό
1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4
2 δαφνόφυλλα
600 ml λευκό ξηρό κρασί
100 ml γλυκό κρασί τύπου Samos Doux
1 κλωνάρι δεντρολίβανου
1 μεγάλο χταπόδι (1.200-1.500 γρ.)
3 φλ. τρυφερό σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι
2-3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα                                  
2 κ.γ. κοφτά πετιμέζι
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Βάζουμε τους γίγαντες σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να τους καλύπτει και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη και αλάτι. Τους βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1-1½ ώρα μέχρι να μαλακώσουν και τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα κρασιά με το δεντρολίβανο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και προσθέτουμε το χταπόδι. Βράζουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι, χωρίς να λιώνει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το χταπόδι σε πιάτο. Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια και το αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ με τους γίγαντες, το σπανάκι, το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια και το πετιμέζι. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.





ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Πάλι μια Μαλαγουζιά θα μας δώσει τη λύση! Όμως το γλυκό κρασί και το πετιμέζι μάς οδηγούν στην Alexandra από το Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, που πέρα από τα γενναιόδωρα αρώματα, αφήνει και μια διακριτική γλύκα στο στόμα. Α.Ν.Α.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ