Σαλάτα με καστανό ρύζι, φακές & γαρίδες

ΓΙΑ 4 AΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄    
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30΄ - 35΄    
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: 2΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 3,50 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Σαλάτα με καστανό ρύζι, φακές & γαρίδες
Υλικά
130 γρ. φακές
300 γρ. καστανό ρύζι
1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδελίτσες
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
7-8 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
24 μέτριες γαρίδες (φρέσκες ή κατεψυγμένες), καθαρισμένες
2 πρέζες γλυκιά πάπρικα
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε τις φακές για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (χωρίς να λιώσουν) και τις σουρώνουμε. Γεμίζουμε την κατσαρόλα πάλι με νερό, προσθέτουμε αλάτι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράσει. Ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε 1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να είναι al dente (να κρατάει λίγο). Σουρώνουμε, ξεπλένουμε με άφθονο νερό και αφήνουμε να στραγγίξει. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε το ρύζι και τις φακές και ανακατεύουμε καλά με μεγάλο κουτάλι. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο, τις λιαστές ντομάτες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τις γαρίδες, το υπόλοιπο λάδι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες στο μπολ με τις φακές, το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε πιάτα (μερίδες) ή σε μια μεγάλη πιατέλα.




ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Την επόμενη φορά, θα αντικαταστήσουμε τις φακές με ρεβίθια, που όμως θέλουν μούλιασμα και περισσότερη ώρα βράσιμο. Θα παραλείψουμε τις γαρίδες και θα ψιλοκόψουμε στη σαλάτα μας μοσχοχτάποδα, που βρίσκουμε σε κονσέρβες στα ράφια των σουπερμάρκετ. Σε αυτή την περίπτωση, θα προσθέσουμε και τον χυμό από ½ λεμόνι και θα ανακατέψουμε καλά.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Πέρα από τις όποιες προτιμήσεις ή γευστικές αρμονίες, από το ψυγείο ή το ντουλάπι μας δεν λείπουν ποτέ τα φιλικά, καθημερινά κρασιά, που χωρίς πολλούς προβληματισμούς δίνουν λύσεις «της τελευταίας στιγμής», συνοδεύοντας αξιοπρεπώς ετερόκλητα ή πρόχειρα πιάτα. Αυτή την εποχή, μας συντροφεύουν το λευκό Γένεσις από την οινοποιία Κεχρή, το ροζέ Enotria του Νίκου Δουλουφάκη και το κόκκινο Mosaic από το Κτήμα Χατζηβαρύτη, που κανένα τους δεν ξεπερνά τα €5 στο ράφι. Για την περίσταση, λοιπόν, διαλέγουμε το λευκό Γένεσις, που άνετα θα συνοδεύσει όλα τα πιάτα, εκτός από τη σούπα, για την οποία θα προτιμήσουμε το ροζέ Enotria. Α.Ν.Α.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ