Πιρουνάτος πουρές με καλαμαράκια & σάλτσα λεμονιού


ΓΙΑ 4 AΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα    
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: 2΄ - 3΄

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Πιρουνάτος πουρές με καλαμαράκια & σάλτσα λεμονιού
Υλικά
Για τον πουρέ
5 μεγάλες πατάτες, ομοιόμορφες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδελίτσες
120 ml έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

Για τα καλαμαράκια
600 γρ. καλαμαράκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα), μετρίου μεγέθους, καθαρισμένα
120 ml έ.π. ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια
1-2 κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα ή ½ κ.γ. ξερή, τριμμένη
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Πουρές: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Τυλίγουμε τις πατάτες μία μία σε αλουμινόχαρτο, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Τις ξεφλουδίζουμε όπως είναι ζεστές, τις σπάμε με το πιρούνι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τον πουρέ στην άκρη να κρυώσει.

Καλαμαράκια: Κόβουμε τα καλαμαράκια σε χοντρές λωρίδες (πάχους 1,5 εκ.) και τα αλατοπιπερώνουμε καλά. Σε φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τα καλαμαράκια για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και τα σερβίρουμε ζεστά πλάι στον πουρέ. Μ.Ν.




TIPS: Για να ροδίσουν σωστά τα καλαμαράκια, σοτάρετέ τα λίγα λίγα (κάθε δόση να καλύπτει τον πάτο του σκεύους) επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία 2-3 φορές.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Η λεμονάτη αρωματική παρουσία και η γεμάτη γεύση ενός ορεινού Ροδίτη, όπως το Ασπρολίθι (Πάτρα ΠΟΠ) του Άγγελου Ρούβαλη, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για έναν εξαιρετικό γάμο! Α.Ν.Α.




ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ