Pastiera Νapoletana (Ναπολιτάνικη τάρτα)

ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ (Για 1 στρογγυλό ταψάκι ή ταρτιέρα, διαμέτρου 26 εκ.)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄     
ΒΡΑΣΙΜΟ: 40΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 45΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 13 ώρες       
ΚΟΣΤΟΣ: €1 η μερίδα 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΜΠΟΥΛΙΑΝΙ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Pastiera Νapoletana (Ναπολιτάνικη τάρτα)
Υλικά
Για τη ζύμη
1 αβγό
1 κρόκος αβγού
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
100 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση
175 γρ. κριθάρι, αποφλοιωμένο
50 ml πλήρες φρέσκο γάλα
20 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
ξύσμα από ½ λεμόνι, ακέρωτο
350 γρ. πρόβειο ανθότυρο ή γλυκιά μυζήθρα
250 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
2 αβγά
1 κρόκος αβγού
½ σφηνάκι μαύρο ρούμι, κονιάκ ή λικέρ λεμόνι
½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 1 σταγόνα εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
1 κ.σ. ανθόνερο
1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
75 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα (φλούδα πορτοκαλιού, κεράσια κ.ά.)
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα




Εκτέλεση
Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το εργαλείο για ζύμωμα ή με το ειδικό εργαλείο (Κ) μέχρι να αναμειχθούν καλά. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μια βρεγμένη και καλά στυμμένη πετσέτα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.

Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε το κριθάρι για 12 ώρες (ή αποβραδίς). Σε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό που βράζει ρίχνουμε το κριθάρι, βράζουμε για 30 λεπτά και σουρώνουμε. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το κριθάρι, το γάλα, το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και το ξύσμα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν κρέμα. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ανθότυρο (ή τη μυζήθρα), τη ζάχαρη, τα αβγά, το ποτό, τη βανίλια, το ανθόνερο και την κανέλα και χτυπάμε με σύρμα ή στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν καλά. Προσθέτουμε την κρέμα με το κριθάρι και τα φρούτα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.  


Σύνθεση: Σε επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε με έναν πλάστη τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. Τη στρώνουμε στο ταψάκι ή στην ταρτιέρα φροντίζοντας να καλυφθούν καλά τα τοιχώματα (όση ζύμη περισσεύει την κόβουμε με ένα μαχαίρι). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (στον αέρα). Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία (για να μη φουσκώσει ανομοιόμορφα), στρώνουμε τη γέμιση και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Αποσύρουμε, αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη. 





TIP:  Αντί για ζαχαρωμένα φρούτα χρησιμοποιήστε σταφίδες ή φρούτα από γλυκά του κουταλιού, καλά στραγγισμένα και ψιλοκομμένα.






ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ