ΠΙΤΑ ΜΕ ΠΕΡΕΚ & ΤΡΙΜΜΕΝΑ ΤΥΡΙΑ

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄    
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 6΄-7΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 1,90 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΠΙΤΑ ΜΕ ΠΕΡΕΚ & ΤΡΙΜΜΕΝΑ ΤΥΡΙΑ
Υλικά
6 φύλλα περέκ
6-7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
200 γρ. καλαθάκι Λήμνου ή φέτα, χοντροτριμμένη
200 γρ. κασέρι, σε κυβάκια ή λεπτές φέτες
αλάτι & πιπέρι

*Περέκ: Παραδοσιακά ποντιακά φύλλα για πίτες. Έχουν στρογγυλό σχήμα και θα τα βρείτε έτοιμα ψημένα σε μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Γεμίζονται σύμφωνα με την εκάστοτε συνταγή και ψήνονται εύκολα στο τηγάνι.

**Καλαθάκι Λήμνου: ΠΟΠ τυρί που παρασκευάζεται στη Λήμνο από αιγοπρόβειο γάλα. Είναι τυρί άλμης (σαν τη φέτα) με ημίσκληρη υφή, ενώ εσωτερικά είναι γεμάτο μικρές τρύπες που συγκρατούν λίπος. Πήρε
το όνομά του από το ξύλινο καλαθάκι μέσα στο οποίο στραγγίζεται.




Εκτέλεση
Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο ίση με αυτή των φύλλων περέκ (συνήθως 23-25 εκ.) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Λαδώνουμε καλά τα μισά φύλλα και τα στρώνουμε στο τηγάνι το ένα επάνω στο άλλο. Από πάνω στρώνουμε τα τυριά, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε και αυτά καλά ένα ένα. Ψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μία πλευρά, και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός πιάτου ή του καπακιού του τηγανιού αναποδογυρίζουμε την πίτα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και από την άλλη πλευρά. Κόβουμε σε 6-8 κομμάτια και σερβίρουμε την πίτα ζεστή.




ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Την επόμενη φορά, αντί για περέκ, βάζουμε 2 αραβικές πίτες, μία κάτω και μία από πάνω. Στα τυριά, προσθέτουμε λίγο δυόσμο ή θυμάρι φρέσκο και ντομάτα, κομμένη σε λεπτές ροδέλες, χωρίς ζουμιά και σπόρους.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ