ΑΘΕΡΙΝΟΠΙΤΑ Ή ΜΠΕΓΟΤΟ


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄    
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: 10΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 1 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ:  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΘΕΡΙΝΟΠΙΤΑ Ή ΜΠΕΓΟΤΟ

Υλικά
1 κιλό αθερίνα ή μαρίδα
½ κιλό ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
5-6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Πλένουμε καλά την αθερίνα ή τη μαρίδα και τη στεγνώνουμε με λίγο χαρτί, να φύγουν τα πολλά νερά. Σε μια πιατέλα ρίχνουμε τα ψαράκια, τα κρεμμύδια, αλατοπίπερο, το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά, μέχρι το μείγμα μας να αρχίσει να κολλάει ελαφρώς πάνω στα χέρια.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα πλατύ τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα, πατώντας το ελαφρά. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει, για περίπου 5 λεπτά, και το γυρίζουμε να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά, για 5 λεπτά ακόμη. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.




TIPS: Ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού, με αυτές τις δόσεις θα φτιάξετε 5-6 αθερινόπιτες.
Μη βάλετε πολύ λάδι στο τηγάνι.
Μπορείτε να στύψετε και λίγο λεμόνι, αλλά η αθερινόπιτα θα χάσει την τραγανή της υφή.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Λευκό ξηρό κρασί, με διακριτικά αρώματα και μαλακό, γεμάτο στόμα, όπως το Ενιπέας από το Κτήμα Μπριντζίκη, που παντρεύει τον Ροδίτη με το Ασύρτικο. Α. Ν. Α.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ