Μικρές «παρμαντιέ» γκρατινέ


ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄    
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: 30΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 20΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 2,40 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΝΑΝΑ ΔΑΡΕΙΩΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Μικρές «παρμαντιέ» γκρατινέ
Υλικά
1.200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 καρότο, περασμένο στον τρίφτη
1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
150 γρ. φρέσκο σπανάκι
250 γρ. τυρί ρικότα
1 αβγό
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη,
τα φυλλαράκια ή 1 κ.γ. ξερή, τριμμένη
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι & πιπέρι
20 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη,
για επάλειψη




Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα). Βουτυρώνουμε 8 πυρίμαχα μπολ. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε για 8 λεπτά. Ρίχνουμε τα ντοματάκια, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Μοιράζουμε το μείγμα στα μπολ. Κόβουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά με ελάχιστο λάδι. Αλατοπιπερώνουμε και το μοιράζουμε πάνω στον κιμά.
Ανακατεύουμε τη ρικότα, το αβγό, τη ρίγανη και την παρμεζάνα και απλώνουμε το μείγμα πάνω στο σπανάκι. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι τα τυριά να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα. (Μπορείτε την προηγουμένη να φτάσετε τη διαδικασία μέχρι και το σπανάκι και ανήμερα να κάνετε μόνο το γκρατινάρισμα.)




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: εΣας προτείνουμε να δοκιμάσετε ένα ελαφρύ, αρωματικό, κόκκινο ξηρό, από Αγιωργίτικο, όπως το Άνεμος του Κτήματος Παλυβού, συνοδεύοντας  τις μικρές παρμαντιέ.





ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ