ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΨΑΡΙΑ & ΣΑΛΤΣΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄  
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 25΄     
ΑΝΑΜΟΝΗ: 15΄
ΚΟΣΤΟΣ: € 2,80 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΨΑΡΙΑ & ΣΑΛΤΣΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
Υλικά
8 μέτρια κολοκύθια
έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

ΓIA TH ΓΕΜΙΣΗ
400 γρ. κιμάς άσπρου ψαριού (πέρκα, λαβράκι, σφυρίδα, τσιπούρα) ή και σολομού
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
50 γρ. καρότο, ψιλοκομμένο
50 γρ. σελινόριζα, ψιλοκομμένη
50 γρ. σάρκα κολοκυθιού, ψιλοκομμένη
χυμός από 1½ λεμόνι
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
αλάτι & πιπέρι
1 πρέζα καυτερή πάπρικα
1 αβγό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟΥ
3 κρόκοι αβγών
1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
30 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
χυμός από ½ λεμόνι (και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί)
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ: Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το καρότο, τη σελινόριζα και το κολοκύθι για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με τον μισό χυμό λεμονιού, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον κιμά του ψαριού, τα σοταρισμένα λαχανικά, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το αβγό. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και πλάθουμε μέχρι να ενωθούν. Με ένα μικρό μαχαίρι ή με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου αφαιρούμε την ψίχα από τα κολοκυθάκια και τα αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά. Τα γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 180°C (στις αντιστάσεις). Σε ένα πλατύ σκεύος (κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια ή πυρίμαχο) ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τα απλώνουμε στον πάτο. Από πάνω βάζουμε τα γεμιστά κολοκυθάκια σε σειρά. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και νερό τόσο ώστε να σκεπάζει τα κολοκύθια. Ψήνουμε για 20 λεπτά.

ΣΑΛΤΣΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟΥ: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, τον άνηθο, το κρεμμύδι, το λάδι, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε καυτό ζωμό από το σκεύος που ψήθηκαν τα κολοκύθια και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ζεσταθούν τα αβγά. Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια, ανακινούμε καλά το σκεύος και σερβίρουμε.





ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Η αιχμηρή οξύτητα, η ένταση κι η διάρκεια ενός φρέσκου Ασύρτικου, όπως η Σαντορίνη ΠΟΠ Αβαντίς, που υπογράφει ο Απόστολος Μούντριχας, θα σταθούν εξαιρετικά δίπλα στο ψάρι και στο αβγολέμονο! Α.Ν.Α.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ