MΠΕΡΓΚΕΡ ΓΑΡΙΔΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΡΤΑΡ


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 10΄
ΚΟΣTΟΣ: € 3,70 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR 
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
MΠΕΡΓΚΕΡ ΓΑΡΙΔΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΡΤΑΡ

Υλικά
Για τα μπιφτέκια γαρίδας
150 ml έ.π. ελαιόλαδο
300 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κιλό γαρίδες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. ξερό, τριμμένο
50 γρ. γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη)
αλάτι & πιπέρι
1 αβγό
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

Για τη σάλτσα ταρτάρ
150 γρ. μαγιονέζα
50 γρ. μουστάρδα
1 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. χυμό λεμονιού

4 στρογγυλά ψωμάκια (για μπέργκερ)
4 φύλλα μαρουλιού, κομμένα στη μέση
1 μεγάλη ντομάτα, σε ροδέλες




Εκτέλεση
Μπιφτέκια γαρίδας: Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5-10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις γαρίδες, το σοταρισμένο κρεμμύδι, μαζί με το λάδι του, τον δυόσμο, τη γαλέτα, αλάτι, πιπέρι, το αβγό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά και πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια (όχι πολύ χοντρά). Με ένα πινέλο λαδώνουμε τη σχάρα και τοποθετούμε επάνω τα μπιφτέκια μας. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά γυρίζοντάς τα μόνο μία φορά.
Σάλτσα ταρτάρ: Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι.
Σύνθεση: Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τοποθετούμε τα κομμάτια (καπάκια και βάσεις) στη σχάρα για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, ώστε να ζεσταθούν. Με ένα κουταλάκι μοιράζουμε τη σάλτσα ταρτάρ στις εσωτερικές πλευρές των ψωμιών και απλώνουμε καλά. Στην κάθε βάση τοποθετούμε ένα κομμάτι μαρουλιού (επάνω από την ταρτάρ), μια ροδέλα ντομάτας, ένα μπιφτέκι και κλείνουμε με το καπάκι. Σερβίρονται ζεστά.




TIPS: Ψήστε τα γαριδομπέργκερ στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα και στην υψηλότερη θερμοκρασία, για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Προτού τα βγάλετε δοκιμάστε αν έγιναν.
Ψιλοκόψτε τις γαρίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι ή για ευκολία χτυπήστε τες λίγο στο μούλτι.
Σερβίρετε τα μπέργκερ με πατάτες τηγανητές ή με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Λευκό ξηρό κρασί, με δροσερή αλλά μεστή γεύση και αρώματα που θυμίζουν φρέσκα μυρωδικά, όπως η Μαλαγουζιά, από την Οινοποιία Λύκου, στην Εύβοια. A.N.A.








ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ