Αρνάκι στον φούρνο με ρύζι

ΓΙΑ 5-6 AΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 2 ώρες + 15΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 4,20 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
arnaki ruzi590
Το Πήλιο αγαπά με πάθος τον οβελία, τη γιορτή γύρω από τη σούβλα με φίλους, γείτονες, χορούς, μουσικές και, φυσικά, μπόλικα τσίπουρα. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να ψήσουν κάθε Πάσχα. Η εναλλακτική κρύβεται πίσω από μια υπέροχη συνταγή που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, κλασική της πολίτικης κουζίνας. Ακόμη έχω στη μύτη μου τη μαγική μυρωδιά από αρνάκι, σκόρδο και φρέσκο βούτυρο όταν το ταψί βγαίνει ροδοκόκκινο από τον φούρνο.

Υλικά
2-2½ κιλά αρνί (από χεράκι), σε μερίδες
6-8 σκελίδες σκόρδο ή 4-5 φρέσκα σκόρδα, ψιλοκομμένα
3 κ.σ. βούτυρο (αγελάδος ή γάλακτος) 
2 φλ. ρύζι καρολίνα
χυμός από 3 λεμόνια
αλάτι & πιπέρι
πρόβειο ή αγελαδινό γιαούρτι, για το σερβίρισμα




Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα ή στις αντιστάσεις). Πλένουμε καλά το αρνί και το σκουπίζουμε. Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνουμε αλάτι (2-3 κ.σ.) και πιπέρι (1 κ.σ.) και τα ανακατεύουμε καλά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε σχισμές σε διάφορα σημεία του κρέατος και τις γεμίζουμε με το αλατοπίπερο και μία σκελίδα σκόρδο. Βάζουμε το κρέας σε ένα βαθύ ταψί με 2 ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά το κρέας αλλά και το ζουμί (νερό) και το σκεπάζουμε καλά με λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά.  Ύστερα από 1 ώρα ψησίματος ελέγχουμε αν το φαγητό έχει ζωμό. Αν έχει στεγνώσει, προσθέτουμε νερό. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε το βούτυρο, το ρύζι και τον χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθεί εντελώς το ρύζι. Ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη (από τη στιγμή που θα πάρει βράση). Το σερβίρουμε ζεστό γαρνίροντας με μερικές κουταλιές πρόβειο ή αγελαδινό γιαούρτι.




TIP: Όσο βράζει το ρύζι φροντίστε να γυρίσετε το κρέας, ώστε να ροδίσει και από την κάτω πλευρά.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Από τη μία το αρνίσιο κρέας με τα χαρακτηριστικά του αρώματα και από την άλλη το σκόρδο και το βούτυρο δίνουν σε αυτή τη συνταγή μια ένταση που μόνο ένα κρασί με πολύ ισχυρή προσωπικότητα μπορεί να τιθασεύσει. Μπορούμε να μείνουμε στην παράδοση, διαλέγοντας μια ωραία ρετσίνα, όπως, για παράδειγμα, το Κεχριμπάρι του Στέλιου Κεχρή, ή να «νεωτερίσουμε» με ένα πλούσιο Chardonnay, περασμένο από βαρέλι, όπως αυτό του Κτήματος Γεροβασιλείου. Α.Ν.Α.




ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ