Πιλάφι με αγκινάρες, καλαμαράκια & αμύγδαλα

ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 25΄  
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 40΄
ΚΟΣΤΟΣ: €2 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Πιλάφι με αγκινάρες,καλαμαράκια & αμύγδαλα
Υλικά
1 κονσέρβα καλαμαράκια
6 φρέσκες αγκινάρες
5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
5-6 φλ. ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
300 γρ. ρύζι καρολίνα
20 γρ. μαύρες σταφίδες
20 γρ. φιλέτο αμυγδάλου, σε φλοίδες
χυμός από 3 λεμόνια
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τα καλαμαράκια από την άλμη της κονσέρβας και τα κόβουμε σε ροδέλες, αφαιρώντας το κεντρικό διάφανο κόκαλο.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό του ενός λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Στη συνέχεια τις κόβουμε στα τέσσερα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό), τις αγκινάρες και τον άνηθο.
Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό λαχανικών μαζί με το ρύζι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό, τα καλαμαράκια, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 15 λεπτά, και να απορροφήσει τα υγρά. Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού και αφήνουμε να πάρουν μια τελευταία βράση, για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Η μεταλλικότητα της αγκινάρας «μαλακώνει» από τις σταφίδες και το ρύζι, με αποτέλεσμα να μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε μια ωραία Μαλαγουζιά, όπως αυτή από το Κτήμα Τέχνη Οίνου, που συνδυάζει πλούσια μύτη και δροσιστική οξύτητα. Α.Ν.Α.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ