Φασολάκια μαυρομάτικα με την τηγάνιση


Άνυδρη η γη της Μυκόνου, δεν έχει πολλά προϊόντα να επιδείξει. Τα φασουλάκια της, όμως, τα μαυρομάτικα, που έχουν καστανό βλέμμα, είναι φαγητό αγαπημένο. Η φασουλόσουπα που προτείνουμε, μάλιστα, κατέχει περίοπτη θέση στην τοπική κουζίνα.

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 50΄-60΄     
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: 5΄

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΝΑΝΑ ΔΑΡΕΙΩΤΗ
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
Φασολάκια μαυρομάτικα με την τηγάνιση
Υλικά
½ κιλό φασολάκια μαυρομάτικα
1 φούχτα ρύζι σούπας
αλάτι
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
2-3 ξερά κρεμμύδια
1 κουταλιά αλεύρι
ξίδι




Εκτέλεση
Βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 20-30 λεπτά (να πάρουν 2-3 βράσεις). Τα αδειάζουμε στο τρυπητό και τα ξεπλένουμε. Βράζουμε πάλι λίγο νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα φασόλια να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά. Λίγο προτού γίνουν προσθέτουμε το ρύζι και το αλάτι.

Η τηγάνιση: Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Τα σβήνουμε με μπόλικο ξίδι και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο. Τα φασολάκια με την τηγάνιση είναι ζουμερά. Τρώγονται ως πεντανόστιμη, καλά χυλωμένη σούπα.





TIP: Εναλλακτική πρόταση για την τηγάνιση είναι με τηγανητά ψωμάκια. Σε ένα τηγανάκι ψήνουμε κομμένα ψωμάκια σε κυβάκια με γλίνα (χοιρινό λίπος) ή βούτυρο. Στη συνέχεια τα βάζουμε στο πιάτο και σερβίρουμε από πάνω τα φασολάκια ζουμερά.




Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι ίσως το πιο εύκολο όσπριο, αφού δεν θέλει αποβραδίς φουσκώματα, πολύωρο μαγείρεμα και άλλες διαδικασίες που μοιάζουν χρονοβόρες και κουραστικές. Από την άλλη, εκτός από σαλάτα, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε και πολλές συνταγές στα κιτάπια μας. Σκαλίζοντας για νιοστή φορά το βιβλίο του αγαπημένου Δημήτρη Ρουσουνέλου «Μυκονιάτικη Μαγειρική - Ψηφίδες Πολιτισμού», έπεσα πάνω σε μια νόστιμη, χυλωμένη σούπα με μαυρομάτικα. Ο ίδιος, προτού δώσει τη συνταγή, εξηγεί: «Τα φασολάκια τα μαυρομάτικα εμείς στο νησί μάθαμε να τα λέμε “φασουλάκια” κι όταν ακούγαμε τη μαγική λέξη γνωρίζαμε σαφώς πως πρόκειται για εκείνα με το μεγάλο μαύρο μάτι στην κοιλιά. Μάθαμε ακόμη να τα λέμε μυκονιάτικα, όπως φαντάζομαι θα μάθανε και οι Φολεγανδρίτες να λένε τα δικά τους φολεγανδρίτικα. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε πράγματι εξαγωγή του προϊόντος, δεδομένου ότι η άνυδρη γη του νησιού τα παρήγαγε εν αφθονία και οι αγρότες μας τα τιμούσαν ιδιαιτέρως. Είναι νοστιμότατα, διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι εύκολα στο μαγείρεμα, είναι χορταστικά, τρώγονται με λάδι ή και σκέτα, είναι ντόπια. Αυτοί είναι οι λόγοι που έκαμαν τα φασόλια τα μαυρομάτικα ένα από τα πιο αγαπημένα μυκονιάτικα πιάτα, αλλά και σημαντικό, για την οικονομία του νησιού, εξαγώγιμο προϊόν. Στη γαστρονομία μας, τα φασολάκια “με την τηγάνιση” κατέχουν περίοπτη θέση».
Αυτά έγραφε ο Δημήτρης εν έτει 2001, δίνοντάς μας και τη συνταγή, αλλά έπειτα από επιτόπια έρευνα ανακάλυψα ότι τα μαυρομάτικα φασουλάκια δεν είναι και τόσο ακριβής όρος, αφού τα μυκονιάτικα έχουν το μάτι καστανό. Μάλιστα, καστανομάτικα είναι και μάλλον πρέπει να κατοχυρωθεί ο όρος σε παγκόσμια αποκλειστικότητα.

«Μυκονιάτικη Μαγειρική - Ψηφίδες Πολιτισμού», του Δημήτρη Ρουσουνέλου, εκδ. Ίνδικτος, 2001.







ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ