Λαγός στιφάδο


ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄    
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα + 10΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 17,50 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΣΗΦΗΣ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Λαγός στιφάδο
Υλικά
1 λαγός (2-3 κιλά), σε μερίδες
3 φύλλα δάφνης
½ ποτήρι έ.π. ελαιόλαδο
5 γαρίφαλα
3 κόκκοι μπαχαριού
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
½ κιλό κρεμμύδια, χοντροκομμένα
5 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
½ κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες, ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
2-3 κ.σ. ξίδι (κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί)
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι
2 κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα, ή 1½ κ.σ. ξερή, τριμμένη
1 κ.σ. κύμινο, σπόροι ή τριμμένο
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τον λαγό, αλατίζουμε καλά και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να απορροφηθούν σιγά σιγά. Δυναμώνουμε τη φωτιά (από χαμηλή σε μέτρια), ρίχνουμε το λάδι, τα γαρίφαλα, το μπαχάρι, μαύρο πιπέρι και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει με ανοιχτό καπάκι για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί εντελώς. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντας ελαφρά με ξύλινη κουτάλα, για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τη μισή ποσότητα του μείγματος (κρεμμύδια, σκόρδο κτλ.), τοποθετούμε πάλι το κρέας στην κατσαρόλα και από πάνω απλώνουμε το μείγμα που αφαιρέσαμε. Περιχύνουμε με την ντομάτα και το ξίδι, πασπαλίζουμε με το κόκκινο πιπέρι, τη ρίγανη και το κύμινο και σκεπάζουμε με το καπάκι. Χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρεται ζεστό.




ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ