Κοτόπουλο κατσαρόλας με μανιτάρια & κόκκινο κρασί


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄   
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 45΄     
ΑΝΑΜΟΝΗ: 9 ώρες
ΚΟΣΤΟΣ: €4,10 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΗΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Κοτόπουλο κατσαρόλας με μανιτάρια & κόκκινο κρασί
Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο (περίπου 2 κιλά), κομμένο στα 8
½ φλ. αλεύρι
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
150 γρ. μπέικον (κομμάτι), σε κυβάκια ή σε φέτες, χοντροκομμένες
½ κιλό κρεμμυδάκια του στιφάδου
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
250 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4
1 κλωναράκι φρέσκου θυμαριού, τα φυλλαράκια ή ½ κ.γ. ξερό, τριμμένο
1 κλωναράκι φρέσκου δεντρολίβανου, τα φυλλαράκια ή ½ κ.γ. ξερό, τριμμένο
αλάτι & πιπέρι

Για τη μαρινάδα

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλινου, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 μέτριο καρότο, ψιλοκομμένο
1 δαφνόφυλλο
1 κ.σ. πιπέρι, σε κόκκους
500 ml κόκκινο ξηρό κρασί




Εκτέλεση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κοτόπουλο, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 8-9 ώρες, στο ψυγείο. Στραγγίζουμε καλά το κοτόπουλο, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι, να πάει παντού. Σουρώνουμε τη μαρινάδα σε ψιλό σουρωτήρι, ώστε να κρατήσουμε μόνο τα υγρά και πετάμε τα λαχανικά και τα μπαχαρικά. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το μπέικον και το βγάζουμε και αυτό στην πιατέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και ρίχνουμε στην καυτή κατσαρόλα τα υγρά της μαρινάδας και το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα μανιτάρια, το θυμάρι και το δενδρολίβανο και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ακόμη. Τέλος, ρίχνουμε το μπέικον, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά και το σερβίρουμε ζεστό.




TIPS: Για οικονομία χρόνου, μπορείτε να μαρινάρετε το κοτόπουλο αποβραδίς.
Συνοδεύστε το κοτόπουλο με τηγανητές πατάτες.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Κόκκινο ξηρό κρασί, που συνδυάζει το νεύρο του Ξινόμαυρου με τις μαλακές τανίνες της Νεγκόσκας, όπως η Γουμένισσα ΠΟΠ από το Κτήμα Χατζηβαρύτη. A.N.A.




ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ