ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ & ΜΟΣΧΟΛΕΜΟΝΟ


Μια αναρτηση στο facebook στάθηκε η αφορμή γι’ αυτή τη συνταγή. Λίγες ημέρες πριν, ο Νίκος Καραθάνος έγραψε στον τοίχο του: «Πριν ψάξετε να βρείτε το πιο τρελό εισαγόμενο άνθος, ψάξτε λίγο στις γλάστρες σας... Αρμπαρόριζα». Και ενώ κοιτούσαμε προς την Ιθάκη για τη συνταγή μας, η κουβέντα για το πού ταιριάζει η αρμπαρόριζα, πέρα από το γλυκό κυδώνι, τα σιρόπια και τα λικέρ, μας οδήγησε σε άλλες διαδρομές. Δεν είναι καινούργια, παρθενογένεση δεν υπάρχει άλλωστε στην κουζίνα, και σίγουρα κάποιος ή κάποια θα την έχει εμπνευστεί πριν από εμάς, έστω κι αν εμείς δεν το γνωρίζουμε. Τα γλυκά αρώματα του τριαντάφυλλου με το ξινό του πράσινου μήλου ή του κορόμηλου της αρμπαρόριζας μας οδήγησαν στο λευκό κρέας του κοτόπουλου. Για να δώσουμε την ένταση του εσπεριδοειδούς επιλέξαμε το λάιμ, που δεν γλυκίζει όπως το λεμόνι στο μαγείρεμα. Τολμήστε την, γιατί, όπως μας είπαν όσοι τη δοκίμασαν, τα αρώματα και η γεύση του φαγητού έμειναν για πολλή ώρα μετά στο στόμα τους. Και ναι, είναι γεύση 100% ελληνική!

ΓΙΑ 4-5 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄   
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα     
ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΝΑΝΑ ΔΑΡΕΙΩΤΗ
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ & ΜΟΣΧΟΛΕΜΟΝΟ
Υλικά
5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση
2 φιλέτα κοτόπουλου (στήθος), σε μπουκιές
150 ml λευκό ξηρό κρασί
4-5 φύλλα αρμπαρόριζας, ψιλοκομμένα
χυμός και ξύσμα από ½ μοσχολέμονο (λάιμ)
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Σε φαρδύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε σε σιγανή τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει, να χάσει τους ζωμούς του και να γίνει γυαλιστερό, περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και το κοτόπουλο, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι το κοτόπουλο να γίνει λευκό. Σβήνουμε με το κρασί και αφού ανακατέψουμε 2-3 φορές προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και το ξύσμα του μοσχολέμονου.  Σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά, ρίχνουμε τον χυμό του μοσχολέμονου και συνεχίζουμε 5  λεπτά ακόμη, μέχρι η σάλτσα να δέσει και να γίνει παχύρρευστη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και να βγουν τα αρώματα του φαγητού. Σερβίρουμε με λίγο ωμό ξύσμα μοσχολέμονου.




Ο Νίκος προτείνει
Το καλύτερο συνοδευτικό για αυτό το πιάτο είναι ένα λευκό πιλάφι από αρωματικό ρύζι, όπως το μπασμάτι ή τζασμίν.
Το μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο σερβίρισμα προσθέτει ωραία ένταση.






ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ