ΚΡΑΜΠΛ ΒΡΟΜΗΣ 

 

ΜΕ ΜΗΛΑ & ΑΧΛΑΔΙΑ

 

ΓΙΑ 5-6 ΑΤΟΜΑ 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄

ΨΗΣΙΜΟ: 40΄

ΑΝΑΜΟΝΗ: 10' 

ΚΟΣΤΟΣ: € 1,50 η μερίδα

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΡΕΝΑ ΟΡΟΚΛΟΥ   

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.studiom.gr

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 

cramble-vromis-me-mila-kai-axladia-590-z

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ 

4 μήλα γκόλντεν (κίτρινα), ξεφλουδισμένα, σε κύβους

6-7 αχλάδια, κρυστάλλια ή κοντούλες, ξεφλουδισμένα, σε κύβους

3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη

¾ κούπας καστανή ζάχαρη

½ κ.γ. χυμό λεμονιού

1-2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού

 

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΜΠΛ 

1¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾ κούπας καστανή ζάχαρη 

1 κούπα νιφάδες βρόμης 

1 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

½ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

1 βανιλίνη

½ κούπα καρύδια, χοντροκομμένα 

1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη, ελαφρώς λιωμένο-η

 


Εκτέλεση

ΓΕΜΙΣΗ: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα μήλα και τα αχλάδια και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού ώστε να μη μαυρίσουν. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μήλα και τα αχλάδια για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Ανακατεύουμε συνεχώς. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3-4 λεπτά μέχρι τα φρούτα να βγάλουν τους χυμούς τους και να ενωθούν με τη λιωμένη ζάχαρη δημιουργώντας ένα παχύρρευστο σιρόπι. Αποσύρουμε από την εστία. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα μικρό ταψάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των φρούτων.

ΚΡΑΜΠΛ: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βρόμη, τα μπαχαρικά, τη βανίλια και τα καρύδια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσουμε ένα ψιχουλιαστό ομοιογενές μείγμα.

ΣΥΝΘΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και τα αχλάδια καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει αρκετά. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 5-10 λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό. 

 


Tips: Συνδυάζεται ιδανικά με μια μπάλα παγωτό (κατά προτίμηση βανίλια).

Για πιο καραμελωμένη υφή (στην επιφάνεια του γλυκού), πασπαλίστε με λίγη καστανή ζάχαρη προτού το ψήσετε. 

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ