Κεκάκια μήλου με καραμέλα


ΓΙΑ 12-14 ΚΕΚΑΚΙΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄    
ΨΗΣΙΜΟ: 20΄   
ΒΡΑΣΙΜΟ: 1΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 45΄

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Κεκάκια μήλου με καραμέλα
Υλικά
Για τα κεκάκια
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. αλάτι
10 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου + 2-3 κ.σ. λιωμένο για τα φορμάκια
2 φλ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
4 αβγά
½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
3 μήλα, καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη ή στο μούλτι

Για το γλάσο καραμέλας
3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φλ. μαύρη ζάχαρη
1 φλ. γάλα εβαπορέ
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. ζάχαρη άχνη
½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη


Εκτέλεση
Κεκάκια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με μεγάλο κουτάλι. Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αβγά, τη βανίλια και τα μήλα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το μείγμα του αλευριού και χτυπώντας συνεχώς ώστε να ενωθούν τα υλικά. Με ένα πινέλο αλείφουμε μικρές φόρμες με το λιωμένο βούτυρο και μοιράζουμε μέσα τη ζύμη γεμίζοντάς τες μέχρι τη μέση. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Αφήνουμε τα κεκάκια να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά και τα ξεφορμάρουμε.

Γλάσο καραμέλας: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 10 λεπτά να χλιάνει. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πήξει το γλάσο και να γίνει λείο. Βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά να κρυώσει.

ΣύνθεσηΗ: Αλείφουμε τα κεκάκια με το γλάσο και σερβίρουμε.





TIPS: Για να ελέγξετε αν ψήθηκαν τα κεκάκια, βυθίστε ένα μυτερό μαχαίρι μέχρι το κέντρο ενός από αυτά. Αν βγει στεγνό, τότε είναι έτοιμα. Αν όχι, ψήστε 5 λεπτά ακόμη και ελέγξτε ξανά.
Για ευκολία, χρησιμοποιήστε μια μεγάλη φόρμα με θήκες για μικρά κέικ. Θα τη βρείτε στα καταστήματα με σκεύη και εργαλεία ζαχαροπλαστικής. 





ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ