Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας


Για περίπου 50-60 τεμάχια   
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45΄     
ΒΡΑΣΙΜΟ: 4΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 25΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 1 ώρα + 30΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 0,35 το τεμάχιο

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας
Υλικά
Για το σιρόπι
½ λίτρο νερό
700 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 πορτοκάλι (ακέρωτο), καλά πλυμένο και κομμένο στα 4
2 ξυλάκια κανέλας
10 μοσχοκάρφια
100 γρ. μέλι

Για τα μελομακάρονα
2 φλ. φυσικό χυμό πορτοκαλιού
500 ml έ.π. ελαιόλαδο
50 γρ. πρόβειο βούτυρο, λιωμένο
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. γαρίφαλο 
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. μέλι

Για την επικάλυψη
500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (περιεκτικότητα σε κακάο: 55%), ψιλοκομμένη
½ φλ. κονιάκ
½ κιλό ψίχα καρυδιού, ολόκληρα κομμάτια (πεταλούδες)




Εκτέλεση
Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε (από τη στιγμή που θα κοχλάσει) για 2 λεπτά. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει. Αφαιρούμε το πορτοκάλι, την κανέλα και τα γαρίφαλα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς, για τουλάχιστον 1 ώρα.

Μελομακάρονα: Σε ένα µεγάλο µπολ ρίχνουµε τον χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και το βούτυρο και ανακατεύουµε καλά µε σύρµα. Προσθέτουµε τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσµα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμη. Προσθέτουµε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά µε το χέρι µέχρι να δηµιουργηθεί µια ζύμη αφράτη και μαλακή. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Στρώνουµε 2-3 ταψιά του φούρνου µε λαδόκολλα. Πλάθουµε µικρά µελοµακάρονα (σε σχήµα οβάλ). Πατάμε ελαφρά την επιφάνειά τους σε μια χοντρή σήτα ή στο χοντρό μέρος του τρίφτη για να δημιουργηθεί σχέδιο (ή µε ένα πιρούνι κάνουµε σχέδια στην επιφάνειά τους). Τα αραδιάζουμε πάνω στα ταψιά σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο (για να µην κολλήσουν όταν φουσκώσουν). Ψήνουµε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και όπως είναι καυτά τα ρίχνουμε λίγα λίγα στο κρύο σιρόπι. Ανακατεύουμε ελαφρά για 1-2 λεπτά φροντίζοντας να βυθιστούν εντελώς στο σιρόπι. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε μια σχάρα για να στραγγίξουν. Με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με το μέλι.

Επικάλυψη: Σε μπεν μαρί (μεταλλικό μπολ εφαρμοσμένο σε κατσαρόλα με νερό που βράζει σε μέτρια φωτιά) ρίχνουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα, μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά. Βουτάμε ένα ένα τα μελομακάρονα στο μείγμα της σοκολάτας και τα γυρίζουμε με ένα κουτάλι μέχρι να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρουμε και πάλι στη σχάρα, τα διακοσμούμε με τα καρύδια (1 πεταλούδα στο καθένα). Τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να κρυώσει η σοκολάτα, και σερβίρουμε.






ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ