ΠΑΡΤΣΑΛΚΑ:

 

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

 

Ένα φαγητό φτιαγμένο με το προϊόν σήμα κατατεθέν της Φλώρινας, τις κόκκινες γλυκές πιπεριές της. Των οποίων τα αρώματα και η μεστή γλυκοπικάντικη γεύση καμία σχέση δεν έχουν με τις «τύπου Φλωρίνης» που κατακλύζουν την αγορά.

 

ΓΙΑ 2-3 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄

ψησιμο: 45΄

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΝΑΝΑ ΔΑΡΕΙΩΤΗ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.studiom.gr

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣparadosiaki-2-partsalka-590-zΥλικά

4-5 ξερές πιπεριές*

4-5 πιπεριές τουρσί**

2 ξερά κρεμμύδια

2-3 κουταλιές ντομάτα, τριμμένη

1 κούπα ρύζι Καρολίνα

ξερό δυόσμο

3 κούπες ζωμό από βρασμένο κρέας (ή από διαλυμένο κύβο)

λάδι για το τσιγάρισμα

αλάτι, μαύρο πιπέρι

 


Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβετε το ένα και κόβετε το άλλο σε ροδέλες. Πλένετε τις ξερές πιπεριές, τις ζεματάτε σε καυτό νερό και αφαιρείτε τα κοτσάνια και τους σπόρους τους. Κόβετε τις ξερές πιπεριές και τις πιπεριές τουρσί σε κομμάτια.

Σε ένα βαθύ τηγάνι με λάδι, σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι μαύρο, ανακατεύετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα.

Ετοιμάζετε τον ζωμό, κατά προτίμηση από βρασμένο κρέας. Αν δεν έχετε, διαλύετε έναν κύβο μοσχάρι ή κοτόπουλο σε 3 ποτήρια ζεστό νερό.

Ρίχνετε τον ζωμό στο τηγάνι, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίχνετε το μείγμα σε ένα ταψί και βάζετε σε αυτό τις πιπεριές. Απλώνετε από πάνω τις ροδέλες κρεμμυδιού και πασπαλίζετε με δυόσμο.

Ψήνετε σε μέτριο φούρνο (γύρω στους 180°C) για 45 λεπτά.

 


Tip: Λίγο μπούκοβο ή καπνιστή πιπεριά (πάπρικα) σε σκόνη θα δώσει ωραία ένταση στο πιάτο.

 

*Ξερές (αποξηραμένες) πιπεριές, όπως και όλα τα υπόλοιπα καλοκαιρινά λαχανικά υπήρχαν σε όλα τα νοικοκυριά για να μπορούν να εμπλουτίζουν με λαχανικά τα χειμωνιάτικα φαγητά τους. Εμείς βρήκαμε αποξηραμένες πιπεριές, περασμένες σε σπάγκο, στο Ελιξίριο στην Ευριπίδου. Η γεύση τους ήταν πολύ πιο συμπυκνωμένη από τις αντίστοιχες φρέσκες που βρίσκουμε αυτή την εποχή στα σουπερμάρκετ.

 **Πιπεριές τουρσί. Άλλος ένας τρόπος διατήρησης λαχανικών τον χειμώνα ήταν το τούρσεμα. Χρησιμοποιήσαμε πιπεριές Φλωρίνης τουρσί, αλλά θα γινόταν πιο πικάντικο το φαγητό με πράσινες πιπερίτσες τουρσί.

 


Συνταγή της Όλγας Γεώρου-Παπαδημητρίου από την Υδρούσα. Την έμαθε από τη γειτόνισσά της Δήμητρα Πάντου από το Πέρασμα. Η Όλγα στο σπίτι της πάντα διέθετε άφθονες πιπεριές, τόσο φρέσκες όσο και ξερές, αφού με τον σύζυγό της Βαγγέλη καλλιεργούσαν 4 στρέμματα πιπεριές. Επί είκοσι χρόνια πουλούσαν πιπεριές και ντομάτες από τον Ιούλιο μέχρι και τον Νοέμβριο σε τέσσερα παζάρια: κάθε Τετάρτη και Σάββατο στη Φλώρινα, κάθε Δευτέρα στο Αμύνταιο και μία φορά την εβδομάδα στην Έδεσσα.

Η συνταγή και το συνοδευτικό της κείμενο μεταφέρθηκαν αυτολεξεί από το εξαιρετικό βιβλίο «Βαλκανική κουζίνα, Γεύσεις και Συνταγές της Φλώρινας» της Ιωάννας Πιτόσκα, από τις εκδόσεις Προπομπός. 

 

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ