Φακές με πορτοκάλι & μπούκοβο

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄  
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ; 35΄    
ΚΟΣΤΟΣ: €1,50 η μερίδα 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΝΑΝΑ ΔΑΡΕΙΩΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Φακές με πορτοκάλι & μπούκοβο
Καταρρίπτουμε τον μύθο που θέλει τις φακές άνοστες και αδιάφορες και φτιάχνουμε
τρία πιάτα γεμάτα γεύση, νοστιμιά και… σίδηρο.
Υλικά
500 γρ. χοντρές φακές
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μπούκοβο (ελαφρώς καυτερό)
1 κ.γ. γλυκό κάρι (προαιρετικά)
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1.200-1.500 ml ζωμός κότας ή λαχανικών, καυτός (σπιτικός ή ψυγείου)
χυμός από 3 πορτοκάλια
ξύσμα από 1½ πορτοκάλι, ακέρωτο
2 κ.σ. τυρί κρέμα (όπως κατίκι ή μυζήθρα)
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι, το μπούκοβο, το κάρι (αν το χρησιμοποιήσουμε), το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε να πάει παντού το λάδι. Προσθέτουμε τον ζωμό μαζί με τα δύο τρίτα του χυμού πορτοκαλιού και το αφήνουμε να βράσει. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά και βράζουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και το μεγαλύτερο μέρος του υγρού να απορροφηθεί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τον υπόλοιπο χυμό. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Ανακατεύουμε με το τυρί κρέμα και τον μαϊντανό και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.




TIPS: Πρόκειται για ένα πλήρες γεύμα, αλλά αν θέλετε το συνοδεύετε με ψητό στήθος κοτόπουλου ή με χοιρινές καπνιστές μπριζόλες ή με κρύες φέτες από χοιρινό μπούτι.
Κόψτε σουτζούκι σε πολύ λεπτές ροδέλες, περάστε τες στο γκριλ ή σε αντικολλητικό τηγάνι και απλώστε τες πάνω στις φακές, για έναν μερακλίδικο μεζέ.





ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ