Ζεστή πατατοσαλάτα με σπανάκι & σύγκλινο

ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄    
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 25΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ; 10΄ - 15΄
ΚΟΣΤΟΣ: €1 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ζεστή πατατοσαλάτα με σπανάκι & σύγκλινο
Υλικά
700 γρ. πατάτες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
½ κ.γ. κύμινο
αλάτι & πιπέρι
2 πορτοκάλια
150 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο 
χυμός από 1 πορτοκάλι
χυμός από 1 μανταρίνι
χυμός από 1 λεμόνι
140 γρ. σύγκλινο, σε λεπτές φέτες ή μικρά μπαστουνάκια (σπιρτόξυλα)
12-16 ελιές, χωρίς κουκούτσι
120 γρ. γραβιέρα, σε φλοίδες




Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό και 1 κ.σ. αλάτι και τις βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε φέτες ή κύβους (πλευρά: 1-2 εκ.) και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μισό λάδι, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Φιλετάρουμε τα πορτοκάλια αφαιρώντας προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι τη φλούδα, το λευκό μέρος και τη μεμβράνη. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα με τις πατάτες σε μια πιατέλα και από πάνω αραδιάζουμε το σπανάκι. Σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τους χυμούς των εσπεριδοειδών μέχρι να εξατμιστούν και να μείνει ο μισός από τον αρχικό όγκο. Σε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) ζεσταίνουμε το σύγκλινο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, σβήνουμε με τον συμπυκνωμένο χυμό των εσπεριδοειδών, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με τις ελιές, τα φιλέτα πορτοκαλιού και τις φλοίδες γραβιέρας.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ