ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 30΄
ΚΟΣΤΟΣ: 2,60€

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ
Υλικά
1.500 γρ. χοντρός γαύρος, καθαρισμένος και φιλεταρισμένος (ζητήστε από τον ιχθυοπώλη σας να τον φιλετάρει)
4 μέτριες πατάτες, σε πολύ λεπτές ροδέλες
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
3 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες
2 λεμόνια, σε πολύ λεπτές ροδέλες
1 κ.σ. ρίγανη ή θρούμπι
250 ml έ.π. ελαιόλαδο 
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα). Σε ένα μέτριο ταψί φούρνου στρώνουμε τις πατάτες ομοιόμορφα (όπως κάνουμε στον μουσακά). Από πάνω τοποθετούμε τον γαύρο. Τοποθετούμε ομοιόμορφα τις φέτες λεμονιού από πάνω. Περιχύνουμε με την ντομάτα και απλώνουμε το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε καλά, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη (ή το θρούμπι) και περιχύνουμε με το λάδι. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.




TIP: ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΕΤΑΡΙΣΜΑ: Κάνουμε μία τομή στην ένωση του κεφαλιού με το σώμα. Πιάνουμε το κεφάλι κρατώντας με το άλλο χέρι το σώμα του γαύρου και τραβάμε προς τα κάτω, ώστε μαζί με το κεφάλι να αποχωριστεί και η ραχοκοκαλιά. Κόβουμε τη ραχοκοκαλιά στη βάση της, αφήνοντας την ουρά στο σώμα.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Ένα διακριτικό ροζέ ξηρό κρασί θα ήταν ο ιδανικός σύντροφος για αυτό το πιάτο. Δοκιμάστε το Enotria Ροζέ από το οινοποιείο Δουλουφάκη, που παντρεύει το ντόπιο Κοτσιφάλι με το κοσμογυρισμένο Syrah. Α.Ν.Α.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ