Τόνος στον φούρνο με πλιγούρι


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣIA: 15΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 40΄
ΚΟΣΤΟΣ: €3,70 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Τόνος στον φούρνο με πλιγούρι
Υλικά
1 κιλό φρέσκος τόνος, σε 8 φέτες
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι φρέσκου θυμαριού, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα ή 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο
8 φλ. ζωμό λαχανικών (από βιολογικό κύβο ή ψυγείου)
1½ φλ. πλιγούρι, μέτριο
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη δάφνη, το θυμάρι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τον ζωμό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις). Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε το πλιγούρι, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά. Βάζουμε από πάνω τα ψάρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8-10 λεπτά ακόμη. Σερβίρεται ζεστό.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Το αρωματικό πλιγούρι με την ντομάτα αλλά και η κοκκινωπή σάρκα του ψαριού μάς επιτρέπουν να σκεφτούμε ένα ευκολόπιοτο, ζωηρό, ξηρό ροζέ κρασί, όπως το Άκρες, με την υπογραφή του Γιώργου Σκούρα. Α.Ν.Α.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ