Τόνος φρικασέ


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄    
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 15΄    
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: 8΄  
ΚΟΣΤΟΣ: €4,60 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ   
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΤΟΝΟΣ ΦΡΙΚΑΣΕ

Υλικά
6 φιλέτα τόνου (περίπου 170 γρ. το καθένα)
500 γρ. σταμναγκάθι
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδελίτσες
300 γρ. σέσκουλα, χοντροκομμένα
½ ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
αλάτι & πιπέρι
χυμός από 2 λεμόνια
1 κ.γ. αλεύρι
½ ποτήρι νερό




Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ρίχνουμε το σταμναγκάθι να ζεματιστεί για 2-3 λεπτά και σουρώνουμε. Σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα από το νερό, ρίχνουμε το μισό λάδι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το σταμναγκάθι, τα σέσκουλα, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το αλεύρι και το νερό και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακινούμε κυκλικά και σβήνουμε τη φωτιά.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τον τόνο 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τοποθετούμε τον τόνο στην κατσαρόλα πάνω από τα χόρτα, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ακόμη.




TIP: Το φρικασέ γίνεται πιο νόστιμο με πολλά μυρωδικά. Αν δεν είναι η εποχή τους ή δεν βρείτε σέσκουλα, μυρώνια και καυκαλήθρες, αντικαταστήστε με ½ ματσάκι μαϊντανό, ½ ματσάκι άνηθο ή μάραθο και αυξήστε την ποσότητα στο σταμναγκάθι αντί για σέσκουλα.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Λευκό ξηρό κρασί, με διακριτική παρουσία ξύλου, όπως η 4η Διάσταση του Στέλιου Κεχρή, που συνδυάζει τα αρώματα του Sauvignon Blanc με την υπόσταση του Ασύρτικου. A. N. A.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ