Μαρμελάδα λεμόνι με ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΠΕΡIΠΟΥ 2-3 ΚΙΛA
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄    
ΒΡΑΣΙΜΟ: 45΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 12 ώρες  
ΚΟΣΤΟΣ: €1 το κιλό

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Μαρμελάδα λεμόνι με ελαιόλαδο
Υλικά
15 χοντρόφλουδα λεμόνια, ακέρωτα
1 κιλό λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
50 ml έ.π. ελαιόλαδο




Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια. Με το ειδικό εργαλείο, ένα κοφτερό μαχαίρι ή στον τρίφτη, αφαιρούμε το ξύσμα από τα λεμόνια. Κρατάμε το ξύσμα από 1 λεμόνι χωριστά. Ξεφλουδίζουμε τα λεμόνια (το λευκό μέρος της φλούδας) και κρατάμε χωριστά τις φλούδες από την ψίχα. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τις φλούδες, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Σουρώνουμε τις φλούδες και τις αφήνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό για 12 ώρες. Αν δεν θέλουμε να είναι έντονη η σπιρτάδα του λεμονιού, αλλάζουμε νερό κάθε 3 ή 4 ώρες. Ζυγίζουμε τις φλούδες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει με νερό ίσο με το μισό βάρος τους. Στύβουμε την ψίχα που έχουμε κρατήσει και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Όσο βράζει το γλυκό, αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά, μέχρι οι φλούδες να γίνουν διάφανες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα μίξερ χειρός (ή στο μούλτι τμηματικά) πολτοποιούμε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα, σαν πουρές. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τον πουρέ σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα από το 1 λεμόνι (που έχουμε κρατήσει). Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει μια καλή βράση. Μόλις το μείγμα γίνει πηχτό και ομοιογενές, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε για 2 λεπτά, ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμη. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.




TIPS: Επειδή το λεμόνι περιέχει πολλή πηκτίνη, η μαρμελάδα μπορεί να πήξει πολύ γρήγορα προτού βράσει καλά το φρούτο. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέστε μισή κούπα νερό και ανακατέψτε καλά.
Αν θέλετε τη μαρμελάδα πιο γλυκιά, προσθέστε περισσότερη ζάχαρη και αντίστοιχη ποσότητα νερού.








ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ