ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΤΟΥΡΣΙ

Τα καλαμαράκια είναι ίσως ο πιο εύκολος μεζές της ψαροταβέρνας, τα πιτσιρίκια τα λατρεύουν και οι τρόποι για να τα απολαύσεις μοιάζουν αμέτρητοι. Εμείς ανακαλύψαμε μια συνταγή ξεχασμένη, που δίνει μια άλλη εκδοχή τους, πεντανόστιμη και εύκολη.

ΓΙΑ 1 ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΖΟ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄   
MAΓΕΙΡΕΜΑ: 5΄

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΝΑΝΑ ΔΑΡΕΙΩΤΗ
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR


ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΤΟΥΡΣΙ

Υλικά
3-4 μεγάλα καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
½ ποτήρι νερό
1 φλ. ξίδι
1 μεγάλο καρότο, χοντροκομμένο
1 κλωνάρι σέλινου, χοντροκομμένο
φλούδα από 1 λεμόνι, χοντροκομμένη
2 κλωνάρια μάραθου, χοντροκομμένα 
αλάτι
πιπέρι σε κόκκους
1-1½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο




Εκτέλεση
Σε μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τα καλαμάρια και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά με κλειστό καπάκι. Αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. Με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι σε κόκκους, το ξίδι, το καρότο, το σέλινο, τη φλούδα λεμονιού και τον μάραθο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο βάζο (που να κλείνει αεροστεγώς), από πάνω περιχύνουμε το λάδι (να σκεπαστεί η επιφάνεια), κλείνουμε καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε τα καλαμαράκια κρύα, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκα φυλλαράκια ρίγανης.




ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:
Για μεζέ, συνδυάστε τα καλαμαράκια με μια σπιτική λευκή ταραμοσαλάτα.
Ως κύριο πιάτο, προσθέστε τα τελευταία στιγμή στην κατσαρόλα σε ένα ζουμερό σπανακόρυζο.
Για ένα διαφορετικό πιάτο, κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια και προσθέστε τα μαζί με κυβάκια από το καρότο και το σέλινο σε ένα ριζότο ή σε μια μανέστρα κατσαρόλας.




«Το καλοκαίρι, όταν υπάρχουν ωραία, μεγάλα καλαμάρια, η μητέρα μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια –με δεδομένο ότι είναι σχεδόν 90 χρόνων– φτιάχνει καλαμάρι τουρσί, που διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο. Μου ανέφερε ότι τη συνταγή μάλλον την έμαθε παιδάκι, παρακολουθώντας την Κατίνα Βερναρδή –γυναίκα του παππού Ευγένιου Βερναρδή– να τη φτιάχνει», γράφει στο βιβλίο της, «Αχαιών Γεύσεις», η Σοφία Χριστοπούλου.
Σκαλίζοντας με τον Νίκο Καραθάνο αυτή την υπέροχη δίγλωσση έκδοση, κολλήσαμε και οι δύο στη συγκεκριμένη συνταγή. Τέλεια στην απλότητά της, άκρως ελληνική και απολύτως αχαϊκή, αφού οι θάλασσες εκεί βγάζουν ωραίο καλαμάρι. Η κουβέντα μας γύρω από την ανάγκη κονσερβοποίησης των παλιών νοικοκυριών, τη χρήση του ελαιολάδου, του ξιδιού και άλλων υλικών που βοηθούν στη σωστή διατήρηση κράτησε ώρες πολλές. Έπειτα, ο Νίκος ανέλαβε να υλοποιήσει τη συνταγή και να μας τη δώσει, μετρημένη σε ποσότητες και χρόνους, για να την απολαύσετε κι εσείς. Σας την παραδίδουμε.

Το βιβλίο «Αχαιών Γεύσεις», εκδ. Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, 2006, σελ. 464, θα το βρείτε στο www.protoporia.gr, €28,76.

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ