Λιόπιτα

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα
ΚΟΣΤΟΣ: €1,10 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Λιόπιτα
Υλικά
Για τη γέμιση
250 γρ. μαύρες ελιές, θρούμπες, χωρίς κουκούτσια και φλούδες (ή πατέ μαύρης ελιάς)
150 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 πράσο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

Για τη ζύμη

2 κ.σ. ταχίνι + λίγο επιπλέον για την επάλειψη του σκεύους
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λίγο αλάτι




Εκτέλεση
Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα).
Ζύμη: Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το ταχίνι σε χλιαρό νερό. Σε καθαρό πάγκο εργασίας φτιάχνουμε ένα λοφάκι με το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε μέσα το ταχίνι και ζυμώνουμε έως ότου δημιουργηθεί μια ζύμη ελαστική και μέτρια σφιχτή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο χοντρά φύλλα. Αλείφουμε ένα ταψάκι ή μια μακρόστενη φόρμα με ταχίνι. Στρώνουμε το ένα φύλλο και από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση, απλώνοντάς την. Βάζουμε το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τα δύο άκρα της ζύμης μας. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 1 ώρα.
Μόλις βγάλουμε τη λιόπιτα από τον φούρνο, τη σκεπάζουμε καλά με πετσέτα και την αφήνουμε να κρυώσει.




TIP: Η λιόπιτα αυτή συνοδεύεται άριστα με αλάδωτη μελιτζανοσαλάτα.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: αντιρροπείται από τη χρήση του ταχινιού, κάνουν μια καλοφτιαγμένη ρετσίνα, όπως το Κεχριμπάρι της οικογένειας Κεχρή, πρώτη μας επιλογή. Α.Ν.Α.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ