ΧΟΙΡΙΝΗ ΠΑΝΣΕΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄    
ΨΗΣΙΜΟ: 20΄     
ΑΝΑΜΠΝΗ: 24 ώρες
ΚΟΣΤΟΣ: € 3,30 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΧΟΙΡΙΝΗ ΠΑΝΣΕΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ

Υλικά
1 κιλό χοιρινή πανσέτα, χωρίς δέρμα και κόκαλα, κομμένη

ΓIA TH ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
¼ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. κόκκινο καυτερό πιπέρι
4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
4 κ.σ. ξίδι
4 κ.σ. σάλτσα Worcestershire*
1 φλ. κέτσαπ
2 φλ. νερό
1 κ.γ. ταμπάσκο

*Σάλτσα Worcestershire(γούστερ σος):  Πικάντικη σάλτσα από κρεμμύδι, σκόρδο, ζάχαρη, ταμάρινθο, ξίδι, αντσούγια, αλάτι και μπαχαρικά. «Κατάγεται» από την Αγγλία και ταιριάζει σε πιάτα κρεατικών και θαλασσινών, αλλά και σε αλκοολούχα κοκτέιλ. Θα τη βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ και ντελί. 




Εκτέλεση
ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε μεγάλο μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά.
ΠANΣETA: Στο μπολ με τη σάλτσα τοποθετούμε το κρέας, ανακινούμε ώστε να καλυφθεί, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 24 ώρες. Στραγγίζουμε καλά από τη μαρινάδα και ψήνουμε στη σχάρα σε δυνατή φωτιά για 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε αμέσως.




TIP:Εναλλακτικά, ψήστε την πανσέτα σε ηλεκτρικό φούρνο, στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά από κάθε πλευρά. 




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Η γλυκοκαυτερή μαρινάδα μάς κατευθύνει προς ένα ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο, που διατηρεί όμως και μια ανεπαίσθητη γλύκα, όπως το Αβέρωφ Ροζέ, από την εταιρεία Κατώγι & Στροφιλιά. Α.Ν.Α.




ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ