Ηπειρώτικος τραχανάς με κόκορα


ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄   
MΑΓΕΙΡΕΜΑ: 2 ώρες
ΚΟΣΤΟΣ: €3,70 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: KAITH BAΪΜΑΚΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ηπειρώτικος τραχανάςμε κόκορα
Από την Hπειρώτισσα Καίτη Βαϊμάκη, δημιουργό του όξους και των ελιξιρίων της οικογένειας Βαϊμάκη. 

Υλικά
1 κόκορας, σε μερίδες (περίπου 2 κιλά)
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. μπαχάρι, σε κόκκους
1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
24 γεμάτες κ.σ. τραχανά, γλυκό ή ξινό
 



Εκτέλεση
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κόκορα μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και  προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι και την κανέλα. Ρίχνουμε ζεστό νερό τόσο όσο να καλυφθεί το κρέας, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια). Βράζουμε για τουλάχιστον 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά ο κόκορας. Βγάζουμε το κρέας, την κανέλα και τα μπαχάρια από την κατσαρόλα και μετράμε 2 φλιτζάνια ζωμό για κάθε μερίδα, οπότε, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τον τραχανά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και βράζουμε για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Στο τέλος ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.




TIPS: Στη συνταγή ταιριάζει και ο γλυκός και ο ξινός τραχανάς, ζυμαρικό ή πλιγουρένιος. Απλώς θα πρέπει να ρυθμίσετε ανάλογα τους χρόνους βρασμού.
Αν προτιμάτε μια πιο light εκδοχή, αφαιρέστε την πέτσα του κόκορα προτού τον μαγειρέψετε, αλλά η νοστιμιά δεν θα είναι η ίδια.




ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ