ΣΕΣΚΟΥΛΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

 

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45΄

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 45΄ 

ΚΟΣΤΟΣ: € 2,80 η μερίδα

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΡΜΠΕΑ   

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.studiom.gr

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 

Seskoulontolmades-590-z

Υλικά

3/4 κιλού κιμάς μοσχαρίσιος

1 κιλό σέσκουλα 

(με τα κοτσάνια τους), καθαρισμένα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 μεγάλα καρότα, τριμμένα 

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

120 γρ. τραχανάς ξινός 

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες

4 αβγά

χυμός από 2-3 λεμόνια

αλάτι & πιπέρι

 


Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα γεμάτη νερό που βράζει, βουτάμε τα σέσκουλα για 2 λεπτά. Κατόπιν τα σουρώνουμε σε σουρωτήρι και κόβουμε τα κοτσάνια, τα οποία στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Απλώνουμε τα φύλλα σε πάγκο εργασίας. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 3-4 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τα καρότα, τον άνηθο, τον τραχανά, 1 αβγό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στο κέντρο της βάσης κάθε φύλλου (στην πλευρά που βρισκόταν το κοτσάνι, με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω) τοποθετούμε 1 κ.σ. από το μείγμα του κιμά, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα, τυλίγουμε και τοποθετούμε στην κατσαρόλα (πάνω από τα κοτσάνια) σε κύκλους, σφιχτά. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα. Προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά. Αβγοκόβουμε (βλ. χρήσιμος οδηγός: τεχνικές, τι&πως) και σερβίρουμε αμέσως.

 


Tip: Τυλίξτε σφιχτά τους ντολμάδες και τοποθετήστε τους προσεκτικά στην κατσαρόλα χωρίς να αφήσετε ενδιάμεσα κενά, για να μην ανοίξουν με το βράσιμο. Για περισσότερη ασφάλεια τοποθετήστε από πάνω ένα πιάτο και μετά το καπάκι.

 


Αρμονία κρασιού: Λευκό ξηρό κρασί, με εκφραστική μύτη και γεμάτη γεύση, που δεν της λείπει η οξύτητα, όπως η Μαλαγουζιά, από το Κτήμα Πόρτο Καρράς. Α.Ν.Α.

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ